Οι Αλβανοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν λιγότερο μαθηματικούς υπολογισμούς στην εργασία τους

Οι Αλβανοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν λιγότερο μαθηματικούς υπολογισμούς στην εργασία τους

Οι Αλβανοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν λιγότερο μαθηματικούς υπολογισμούς στην εργασία τους σε σύγκριση με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η οικονομία της χώρας βασίζεται σε ένα μοντέλο που δεν απαιτεί υψηλές δεξιότητες.

Πάνω από τους μισούς Αλβανούς (54%) δηλώνουν ότι κάνουν απλούς αριθμητικούς υπολογισμούς, όπως πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ή διαίρεση, στο πλαίσιο της κύριας εργασίας τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έρευνα Δεξιοτήτων και Θέσεων Εργασίας. Αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (60%) και της ΕΕ (76%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν απλούς υπολογισμούς από ό,τι οι γυναίκες (57% έναντι 51%) και οι νεότεροι εργαζόμενοι (66% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 σε σχέση με 33% στην ομάδα 55-64). Τα καθήκοντα αυτά είναι πιο συνηθισμένα σε όσους έχουν ανώτερη εκπαίδευση (70%), συγκριτικά με όσους έχουν μεσαία εκπαίδευση (58%) ή χαμηλότερη (31%).

Επιπλέον, όσοι εργάζονται σε εξειδικευμένα επαγγέλματα (74%) είναι πιο πιθανό να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς, σε σχέση με όσους εργάζονται σε χειρωνακτικές δουλειές (54%) ή σε θέσεις που απαιτούν λιγότερες δεξιότητες (47%).

Μόλις το 9% των Αλβανών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πιο προχωρημένα μαθηματικά, όπως αλγεβρικούς υπολογισμούς ή στατιστική, ποσοστό χαμηλότερο από την ΕΕ (16%) και τα Βαλκάνια (11%). Η χρήση αυτών των μαθηματικών είναι πιο συνηθισμένη στους νεότερους εργαζόμενους (10% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 και 14% στην ομάδα 35-44), ενώ στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο (2%).

Η προχωρημένη μαθηματική σκέψη απαιτείται περισσότερο στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση και την υγεία (12%), καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών (10%), σε αντίθεση με τη βιομηχανία και τη γεωργία (6%).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η πλειονότητα των εργαζομένων ασχολείται με δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων στην κύρια εργασία τους. Σχεδόν έξι στους δέκα Αλβανούς (58%) δηλώνουν ότι επιλύουν προβλήματα τακτικά στη δουλειά τους, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (52%). Οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο πιθανό να συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες από τους άνδρες (61% έναντι 56%).

Η συμμετοχή σε δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων είναι επίσης υψηλότερη στον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση και την υγεία (70%) και στις υπηρεσίες (62%), σε αντίθεση με τη γεωργία και τη βιομηχανία (48%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου