TARSIM: Το τουρκικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Αλβανία για τους αγρότες

TARSIM: Το τουρκικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Αλβανία για τους αγρότες

Η Αλβανία θα υιοθετήσει το τουρκικό μοντέλο ασφάλισης για τον αγροτικό τομέα. Η Υπουργός Γεωργίας, Ανίλα Ντενάι, υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό της, Ιμπραχίμ Γιουμάκλι, τη δήλωση «Περί συνεργασίας στον τομέα των αγροτικών ασφαλίσεων», σηματοδοτώντας μια νέα φάση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε αυτόν τον τομέα.

Η συμφωνία στοχεύει στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφάλισης για τους Αλβανούς αγρότες, παρόμοιο με το Ταμείο Αγροτικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας (TARSIM).

Τι είναι όμως το σύστημα TARSIM και πώς λειτουργεί;

Το TARSIM είναι το σύστημα αγροτικών ασφαλίσεων της Τουρκίας, σχεδιασμένο για να προστατεύει τους αγρότες από φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους που μπορεί να βλάψουν την παραγωγή τους. Ιδρύθηκε το 2005 και συνδυάζει ιδιωτική ασφάλιση με κρατική υποστήριξη.

Ορισμένες μορφές ασφάλισης, όπως η ασφάλιση καλλιεργειών, είναι υποχρεωτικές, ενώ άλλες, όπως η ασφάλιση για την κτηνοτροφία ή την αλιεία, είναι προαιρετικές.

Το TARSIM καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φυσικών κινδύνων, όπως χαλάζι, καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμούς, παγετό, ασθένειες και παράσιτα, βοηθώντας τους αγρότες να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες.

Το τουρκικό κράτος καλύπτει σημαντικό μέρος των ασφαλίστρων, συνήθως από 50% έως 67%, καθιστώντας την ασφάλιση πιο προσιτή για τους αγρότες.

Το TARSIM λειτουργεί μέσω μιας κοινοπραξίας ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με κρατική υποστήριξη, οι οποίες συμμετέχουν στην κοινή πλατφόρμα ασφάλισης.

Σε περίπτωση ζημιάς, οι αγρότες υποβάλλουν αίτηση αποζημίωσης μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών και, μετά από εκτίμηση από ειδικούς, αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τις καλλιέργειες, οι αγρότες μπορούν να ασφαλίσουν ζώα, ψάρια και υδρόβια φυτά για ασθένειες και καταστροφές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Ντέναϊ, όχι Ντενάι.

Ντέναϊ, όχι Ντενάι.

Προσθήκη σχολίου