Στα 146 εκατ. ευρώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία το πρώτο εξάμηνο του 2024

Στα 146 εκατ. ευρώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία το πρώτο εξάμηνο του 2024

Οι τουρκικές επενδύσεις σημείωσαν αύξηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 146 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές παρουσίασαν θετική εξέλιξη.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπίπτει με τις καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι τουρκικές εταιρείες επένδυσαν 146 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας πίσω την Ιταλία. Η Ιταλία κατέχει τη δεύτερη θέση με επενδύσεις ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ, ακολουθούμενη από την Ολλανδία με 61 εκατομμύρια και τη Γερμανία με 37 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι τουρκικές εταιρείες επένδυσαν 69 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες και άλλα 77 εκατομμύρια την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Εκτός από τις ξένες επενδύσεις, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας βρίσκονται επίσης σε καλό επίπεδο.

Σύμφωνα με το INSTAT, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι αλβανικές εξαγωγές προς την Τουρκία ανήλθαν σε 2,7 δισεκατομμύρια λέκ, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 66,6 δισεκατομμύρια λέκ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν περαιτέρω με την υπογραφή συμφωνιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της γεωργίας, των δημόσιων σχέσεων και της επικοινωνίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου