Δυρράχιο: Ναυάγησε ο διαγωνισμός 390 εκατ. ευρώ για το Porto Romano

Δυρράχιο: Ναυάγησε ο διαγωνισμός 390 εκατ. ευρώ για το Porto Romano

Ο διαγωνισμός για τον νέο λιμένα στο Porto Romano ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου με μια μεγάλη εκδήλωση υπό την ηγεσία του Έντι Ράμα και της αντιπροέδρου του, Μπελίντα Μπαλούκου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι 15 εταιρείες, πολλές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών έχουμε 5 από τις κορυφαίες στον κόσμο, κάτι που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό το λιμάνι», είπε ο Ράμα. Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι μεγάλες εταιρείες να αυξήσουν τα κόστη, διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντάς τα, αν δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους "ψαράδες καρχαριών" που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να ελέγξουν τέτοιες καταστάσεις.

Ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος για τις 16 Σεπτεμβρίου, με τις εταιρείες να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους. Ωστόσο, φαίνεται πως είτε δεν υπήρχαν προσφορές είτε αυτές δεν πληρούσαν τους όρους.

Η ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία Royal Haskoning είχε αναλάβει τη διαχείριση της διαδικασίας του διαγωνισμού, με την κυβέρνηση να της παραχωρεί σημαντικά δικαιώματα μέσω ειδικής συμβουλευτικής σύμβασης, πληρώνοντας 12 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες της. Παρά την ακριβή αυτή σύμβαση και τις αλλαγές στη νομοθεσία για να διευκολυνθεί η διαδικασία, ο διαγωνισμός απέτυχε και το Λιμενικό Ταμείο Δυρραχίου αναγκάστηκε να τον ακυρώσει.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι 15 εταιρείες που αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον χάθηκαν, αφήνοντας τη χώρα σε μια αβέβαιη κατάσταση, καθώς το υφιστάμενο λιμάνι του Δυρραχίου αποσυναρμολογείται σταδιακά για να δώσει τη θέση του σε ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο η Αλβανία να μείνει χωρίς το μεγαλύτερο και πιο στρατηγικό εμπορικό κόμβο της, με τα εμπορικά της συμφέροντα να μεταφέρονται στις ανταγωνίστριες γειτονικές χώρες.

...

Στα 653 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος για το Πόρτο Ρομάνο

Δύο εβδομάδες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη φάση κατασκευής του νέου εμπορικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο, η αλβανική κυβέρνηση αποκάλυψε το εκτιμώμενο κόστος για τη δεύτερη φάση του...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου