Αλβανία: Πτώση των δανείων σε ευρώ

Αλβανία: Πτώση των δανείων σε ευρώ

Η τάση αυτή έγινε πιο έντονη φέτος, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αστάθεια στην ισοτιμία του νομίσματος.

Σε ετήσια βάση, ο όγκος των επιχειρηματικών δανείων σε λεκ αυξήθηκε κατά 17%, ενώ τα δάνεια σε ξένο νόμισμα σημείωσαν αύξηση 8%.

Ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τις επιχειρήσεις να προτιμήσουν δάνεια σε λέκ είναι τα επιτόκια. Τα επιτόκια για τα δάνεια σε λεκ ήταν χαμηλότερα και πιο σταθερά σε σύγκριση με άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, τα νέα δάνεια σε λεκ με σταθερό επιτόκιο για διάστημα μικρότερο του ενός έτους κυμάνθηκαν μεταξύ 6% και 6,5%, επίπεδο χαμηλότερο από τα αντίστοιχα νέα δάνεια σε ευρώ.

Αλλά για ποιον λόγο χρησιμοποιούν τα δάνεια οι αλβανικές επιχειρήσεις; Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 38% των επιχειρηματικών δανείων κατευθύνεται σε αγορές ακινήτων, ακολουθούμενα από δάνεια για λειτουργικά έξοδα (24%), αγορά εξοπλισμού (20%) και κεφάλαιο κίνησης (15%).

Η κατανομή των δανείων με βάση τον σκοπό δείχνει σημαντική αύξηση στα δάνεια για ακίνητα, ενώ παρατηρείται μείωση των δανείων για αγορά εξοπλισμού. Αυτή η μεταβολή οφείλεται και στην ανακατάταξη μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου από τον τραπεζικό τομέα ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας επιβεβαιώνουν ότι τα δάνεια προς επιχειρήσεις στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών παρουσίασαν σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο έλαβαν μεγαλύτερη χρηματοδοτική υποστήριξη τον Αύγουστο σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας.

Τον Αύγουστο, οι τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το σύνολο των δανείων έφτασε τα 812,3 δισεκατομμύρια λέκ τον Αύγουστο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου