Το 40% των εργαζομένων στην Αλβανία απασχολούνται σε χειρωνακτική εργασία

Το 40% των εργαζομένων στην Αλβανία απασχολούνται σε χειρωνακτική εργασία

Σύμφωνα με έρευνα του 2023, περίπου το 40% των απασχολούμενων στην Αλβανία δήλωσαν ότι έχουν σηκώσει ή μεταφέρει βαριά αντικείμενα ή ανθρώπους χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (37%) και της ΕΕ (34%).

Η έρευνα έδειξε ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με τέτοιες χειρωνακτικές εργασίες σε σχέση με τις γυναίκες (47% έναντι 27%), καθώς και οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι συγκριτικά με τους νεότερους (48% για ηλικίες 55-64 ετών έναντι 28% για ηλικίες 25-34 ετών).

Η χρήση σωματικής δύναμης είναι πιο συχνή στους εργαζόμενους με χαμηλή (54%) και μεσαία μόρφωση (46%), ενώ μόνο το 15% των ατόμων με ανώτερη μόρφωση δηλώνουν ότι κάνουν τέτοιου είδους εργασίες.

Πάνω από το 50% των εργαζομένων σε χειρωνακτικές ή βασικές εργασίες ασχολούνται με τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων, σε σύγκριση με το 30% όσων έχουν ημι-εξειδικευμένα επαγγέλματα και το 18% σε εξειδικευμένες θέσεις.

Αυτή η εργασία είναι πιο συνηθισμένη στη γεωργία και τη βιομηχανία (50%), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (36%) και τον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση και την υγεία (22%).

Επιπλέον, το 29% των ερωτηθέντων εργάζονται σε περιβάλλοντα με ακραίες θερμοκρασίες ή επικίνδυνες ουσίες, ποσοστό κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ (27%) και των Δυτικών Βαλκανίων (32%).

Σχεδόν οι μισοί (46%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα χέρια τους για ακριβείς εργασίες, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των Δυτικών Βαλκανίων (51%) αλλά υψηλότερο από την ΕΕ (38%).

Τέλος, μικρό ποσοστό χρησιμοποιεί υπολογιστικά μηχανήματα (21%) ή ρομπότ και εκτυπωτές 3D (1%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου