Η Αλβανική Βουλή ζητά τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας για την υπόθεση Xhaçka

Η Αλβανική Βουλή ζητά τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας για την υπόθεση Xhaçka

Η Αλβανική Βουλή ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ανοίξει εκ νέου τον δικαστικό έλεγχο σχετικά με την θητεία της βουλευτού Olta Xhaçka, προκειμένου να ζητήσει συμβουλευτική γνώμη (amicus curia) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας).

Η δικαστική αναθεώρηση για την εντολή της Olta Xhaçka ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου. Σύμφωνα με έγγραφο της 8ης Ιουλίου, κρίθηκε απαραίτητη η γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας λόγω της δημιουργηθείσας νομικής αβεβαιότητας.

Το έγγραφο αναφέρει:

«Βρισκόμενη στις συνθήκες που δημιουργείται νομική αβεβαιότητα ως προς το γιατί η ομάδα τουλάχιστον του 1/5 των βουλευτών δεν μπορεί να κινήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο αντίθετα με την ισχύουσα συνταγματική τάξη, η Βουλή είναι της γνώμης ότι θα πρέπει να ζητηθεί συμβουλευτική γνώμη από την Επιτροπή της Βενετίας και σε σχέση με την εφαρμογή αυτών των συνταγματικών και νομικών διατάξεων που αφορούν το δικαίωμα του 1/5 των βουλευτών της Βουλής να θέσουν σε κίνηση το Σύνταγμα».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του 1/5 των βουλευτών της Επαναίδρυσης (πρώην μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος) για την εντολή της Olta Xhaçka, υποστηρίζοντας ότι το θέμα πρέπει να πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο μέσω έκθεσης που ψήφισε η συνέλευση. Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επανεξεταστεί η υπόθεση, στις 11 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η πλειοψηφία της συνέλευσης απέρριψε με 72 ψήφους το αίτημα της αντιπολίτευσης να σταλεί η υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

...

Όσα κρύβει η μαφιόζικη σύνδεση Ράμα - Xhaçka- Gaçi

Η ιστορία της Olta Xhaçka ξετυλίγεται σαν ένα κουβάρι με πολλά νήματα, κάθε ένα από τα οποία φέρνει στην επιφάνεια νέες ανατροπές και ανακαλύψεις. Αρχικά, η πρόταση γάμου από τον Artan Gaçi στην Olta ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου