Συνάντηση Ράμα - Ερντογάν με φόντο το ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στα Τίρανα

Συνάντηση Ράμα - Ερντογάν με φόντο το ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στα Τίρανα

Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, φαίνεται να σχετίζεται με τα σχέδια του Ράμα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Μπεκτασήδων στα Τίρανα. Αυτή η κίνηση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που συνδέεται με την προώθηση μιας μορφής ανεκτικού Ισλάμ, στην οποία η Αλβανία θα έχει κεντρικό ρόλο.

Το δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet αναφέρει ότι τα σχέδια του Ράμα περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κρατιδίου των Μπεκτασήδων, που θα βασίζεται στο πρότυπο του Βατικανού, με δική του διοίκηση και διαβατήρια. Αν και δεν έγινε σαφές αν ο Ράμα και ο Ερντογάν συζήτησαν αυτά τα σχέδια, η στενή τους σχέση θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην προώθηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς με τους Μπεκτασήδες.

📍New York - Me Presidentin e Republikës së Turqisë, Rexhep Taip Erdogan🇦🇱🤝🇹🇷 #KrenarpërShqipërinë❤️🦅 #VetëmPërpara➡️🇪🇺 #SHQIPËRIA2030🇦🇱

Posted by Edi Rama on Sunday, September 22, 2024

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου