Το Μουσείο του Λούβρου ανοίγει το τμήμα Βυζαντινής και Ελληνικής Ορθόδοξης Τέχνης

Το Μουσείο του Λούβρου ανοίγει το τμήμα Βυζαντινής και Ελληνικής Ορθόδοξης Τέχνης

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα ανοίξει ένα νέο τμήμα Βυζαντινής και Ανατολικής Χριστιανικής Τέχνης το 2027.

Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη διευθύντρια του Λούβρου, Laurence des Cars, επισκέφθηκε την Αθήνα την Πέμπτη για να παρουσιάσει αυτό το νέο τμήμα. Σε μια άτυπη συνάντηση στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη, η des Cars τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει κεντρικό ρόλο στο νέο τμήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 20.000 αντικείμενα Βυζαντινής τέχνης που απεικονίζουν θρησκευτικά και κοινωνικά θέματα.

Η διευθύντρια του Λούβρου ανέφερε ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, που ξεκίνησαν το 2021 με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα συνεχιστούν. Το νέο τμήμα, το 9ο του Λούβρου, θα εγκαινιαστεί το 2027, 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του τμήματος Ισλαμικής τέχνης.

Με περίπου 9 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, το Λούβρο παραμένει το πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο. Η νέα έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τον σύνθετο πολιτισμό του Βυζαντίου και να θυμηθούν τη σημαντική συνεισφορά της περιοχής στον πολιτισμό, ιδιαίτερα μέσα από τις εικόνες.

Ο διεθνής διαγωνισμός για το νέο τμήμα ολοκληρώθηκε, με τη νίκη της εταιρείας WHY. Ο επιμελητής του τμήματος, Maximilien Durand, σημείωσε ότι η μόνιμη έκθεση θα περιλαμβάνει αντικείμενα από τον 3ο αιώνα μ.Χ. μέχρι το 1923, καλύπτοντας περιοχές από την Αιθιοπία έως τη Ρωσία και από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, με την Ελλάδα σε κεντρικό ρόλο.

Η έκθεση θα εξερευνά επίσης τον ρόλο των εικόνων στους χριστιανούς της Ανατολής και πώς αυτές διαμόρφωσαν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η επιρροή της βυζαντινής τέχνης, ειδικά στη ζωγραφική, παραμένει σημαντική, χάρη στον εκφραστικό της χαρακτήρα και τα μοναδικά της χρώματα, με μεγαλύτερη επιρροή να παρατηρείται στην Ιταλία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου