Αλβανία: Συμφωνία 75,5 εκατ. ευρώ με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης για υπηρεσίες ύδρευσης

Αλβανία: Συμφωνία 75,5 εκατ. ευρώ με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης για υπηρεσίες ύδρευσης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Εμπορίου και Περιβάλλοντος ενέκρινε το σχέδιο νόμου "Για την κύρωση της συμφωνίας δανείου μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) για το έργο Καθαρό και Αναγεννητικό Περιβάλλον, Μπλε Θάλασσα. Η IBRD είναι ο δανειστικός βραχίονας του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Almira Xhembulla, δήλωσε ότι "το νομοσχέδιο προτείνει την κύρωση της συμφωνίας δανείου μεταξύ της Αλβανίας και της IBRD για την υλοποίηση αυτού του έργου, μέσω της παροχής χρηματοδότησης ύψους 75.500.000 ευρώ".

Σύμφωνα με την ίδια, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η μείωση της ρύπανσης στο υδάτινο περιβάλλον σε επιλεγμένες περιοχές της νοτιοδυτικής παράκτιας ζώνης της Αλβανίας.

Η Xhembulla ανέφερε ότι οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την προώθηση ολοκληρωμένων κυκλικών προσεγγίσεων για την προστασία των τοπίων και των υδάτινων πόρων, τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων στον ποταμό Βιόσα και την επέκταση των υγειονομικών υποδομών.

Το έργο θα έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον μακροπρόθεσμα, καθώς στοχεύει στη βελτίωση των δημοτικών δημόσιων υπηρεσιών μέσω της ελεγχόμενης και βιώσιμης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των ρυπασμένων υδάτων. Η Αλβανία βελτιώνει το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, εναρμονίζοντάς το με αυτό της ΕΕ. Το νέο Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020–2035 επιδιώκει να ενσωματώσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στο εθνικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Επομένως, η έμφαση στη μείωση και την πρόληψη της ρύπανσης θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε γκρι και πράσινες υποδομές, καθώς και σε ανθρώπινο κεφάλαιο για την αλλαγή της συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργικής και οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και στην αύξηση της πρόσβασης σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης στην Αλβανία.

Η Αλβανία διαθέτει επαρκείς υδάτινους πόρους και θα έπρεπε να είναι σε θέση να παρέχει σε ολόκληρο τον πληθυσμό ασφαλές και φρέσκο πόσιμο νερό. Τα τελευταία χρόνια, η Αλβανία έχει αναπτύξει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και έχει εισαγάγει αλλαγές στις θεσμικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις ύδρευσης στην Αλβανία εξακολουθούν να λειτουργούν με κακές τεχνικές και οικονομικές επιδόσεις. Αυτό οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα εξυπηρέτησης του πληθυσμού και των επιχειρήσεων, καθώς και στην αδυναμία επέκτασης των υπηρεσιών σε όσους δεν τις έχουν, ιδιαίτερα στις περιφερειακές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Περίπου το 20% του αγροτικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε αγωγό ύδρευσης στο σπίτι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ύδρευσης εξαρτώνται συνεχώς από τη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. Οι 37 από τις 58 δημοτικές εταιρείες ύδρευσης συνέχισαν να βασίζονται στην κρατική υποστήριξη.

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε τρεις τομείς: προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την προστασία του περιβάλλοντος, μείωση της ρύπανσης στον ποταμό Βιόσα, έναν από τους τελευταίους άγριους ποταμούς της Ευρώπης, και διαχείριση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου