Τεράστιες οι εισαγόμενες ποσότητες τροφίμων στην Αλβανία

Τεράστιες οι εισαγόμενες ποσότητες τροφίμων στην Αλβανία

Οι εισαγωγές τροφίμων στην Αλβανία αυξήθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τον τουριστικό κλάδο και των περιορισμένων δυνατοτήτων της εγχώριας παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT, η ποσότητα των εισαγόμενων τροφίμων αυξήθηκε κατά 22% κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή ενισχύθηκε τον Ιούλιο, με την ετήσια αύξηση να φτάνει το 20% μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Όσον αφορά την αξία, οι εισαγωγές τροφίμων κατέγραψαν άνοδο 9,2%, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές λαχανικών και ζώντων ζώων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία, με ποσοστά 57% και 45,5% αντίστοιχα.

Ειδικά στον τομέα των λαχανικών, η Αλβανία σημείωσε πρωτοφανή αύξηση στις εισαγωγές, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση της αγροτικής παραγωγής. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη ζήτηση από τα ξενοδοχεία, τα οποία προμηθεύονται τρόφιμα κυρίως μέσω εισαγωγών, ενώ οι τοπικοί παραγωγοί επικεντρώνονται περισσότερο στις εξαγωγές. Αυτό υποδεικνύει την έλλειψη σύνδεσης μεταξύ του εγχώριου αγροτικού τομέα και της τουριστικής βιομηχανίας.

Η αύξηση των εισαγωγών τροφίμων φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, ειδικά στον κτηνοτροφικό τομέα, όπου οι μικρές εκμεταλλεύσεις ζώων μειώνονται δραματικά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αγροτικός τομέας της Αλβανίας έχει εισέλθει σε πτωτική πορεία, μετά από μια δεκαετία σταθερής ανάπτυξης. Το 2023, η γεωργία κατέγραψε πτώση 0,68%, την ισχυρότερη από το 1997, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, η πτώση αυξήθηκε στο 1,7%.

Αυτή η αρνητική τάση ενισχύεται από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον αγροτικό τομέα. Στον προϋπολογισμό του 2024, οι δαπάνες για τη γεωργία μειώθηκαν κατά 9%, με τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης να ανέρχεται σε μόλις 7,1 δισ. Λεκ, σημειώνοντας μείωση 28% σε σχέση με το 2023. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος IPARD, λόγω καταγγελιών για διαφθορά στη διαχείριση των κονδυλίων στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου