16 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δρόμου που οδηγεί στα Εξαμίλια

16 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δρόμου που οδηγεί στα Εξαμίλια

Η αυξημένη κίνηση στον δρόμο των Εξαμιλίων, εξαιτίας της μεγάλης εισροής τουριστών, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στην περιοχή. Η Αλβανική Οδική Αρχή ανακοίνωσε την επέκταση του δρόμου που οδηγεί στα Εξαμίλια, έργο με συνολικό κόστος 16 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 4 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Το σχέδιο προβλέπει τη διαπλάτυνση και ανακαίνιση τoυ δρόμoυ, o οποίος θα ξεκινά από την είσοδο του χωριού και θα φτάνει μέχρι την έξοδό του, δημιουργώντας έναν παράκαμψη για να διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας.

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, είχε αναφέρει ότι η αποκατάσταση και επέκταση τουριστικών δρόμων, όπως αυτός που οδηγεί στο Ksamil, ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Πέντε μήνες μετά, το έργο αυτό έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των έργων που αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα Εξαμίλια και την αποφυγή της συμφόρησης που παρατηρείται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο πρώην επικεφαλής της Αλβανικής Οδικής Αρχής, Εβίς Μπερμπέρη, ανέφερε πως η μεγάλη εισροή τουριστών το προηγούμενο καλοκαίρι καθιστά απαραίτητη τη διαπλάτυνση του δρόμου, ώστε να μην επηρεάζεται η πρόσβαση στο δημοφιλές τουριστικό χωριό. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, ο υπάρχων δρόμος των 4 χιλιομέτρων, που διασχίζει το κέντρο του χωριού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της φθοράς και της έλλειψης πρόσφατων επενδύσεων.

Ο νέος δρόμος θα κατασκευαστεί με τις τεχνικές προδιαγραφές κατηγορίας Γ, για ταχύτητες έως 80 χλμ/ώρα. Το πρώτο τμήμα του δρόμου, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, θα περιλαμβάνει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Θα κατασκευαστούν επίσης πεζoδρόμια πλάτους 3 μέτρων εκατέρωθεν του δρόμου και ποδηλατόδρομος πλάτους 2 μέτρων. Στο υπόλοιπο τμήμα του δρόμου θα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και πεζοδρόμια, ενώ έχουν σχεδιαστεί τρεις κυκλικοί κόμβοι και μία γέφυρα.

Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία έναρξης των εργασιών δεν έχει καθοριστεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου