Αλβανία: 7 νέες άδειες για υδροηλεκτρικούς σταθμούς

Αλβανία: 7 νέες άδειες για υδροηλεκτρικούς σταθμούς

Καθώς η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στην ηλεκτρική ενέργεια φαίνεται να επικεντρώνεται κυρίως στα ηλιακά πάρκα στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του 2024 δόθηκαν και ορισμένες άδειες για υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επτά εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδάτινες πηγές, με συνολικά οκτώ υδροηλεκτρικούς σταθμούς να προβλέπεται να κατασκευαστούν. Πρόκειται για μικρούς σταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 31 MW.

Αυτές οι άδειες προστίθενται σε εκείνες που έχουν δοθεί για την ηλιακή ενέργεια, με πολλές εταιρείες να έχουν αδειοδοτηθεί φέτος. Μέχρι στιγμής, δέκα εταιρείες έχουν λάβει άδεια για έργα συνολικής ισχύος 202,6 MW. Αυτή η τάση συνεχίζει τη ραγδαία αύξηση των δύο τελευταίων ετών, όπου παρατηρείται σημαντική άνοδος στον αριθμό των εταιρειών που λαμβάνουν άδειες για την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο.

Αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική για την αιολική ενέργεια, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη στην Αλβανία. Για το 2024 δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια για αιολική ενέργεια, με μόνο δύο ενεργές άδειες να έχουν δοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα έτη 2007 και 2008.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου