Η Επιτροπή της Βενετίας θα εξετάσει την υπόθεση Xhaçka

Η Επιτροπή της Βενετίας θα εξετάσει την υπόθεση Xhaçka

Η Επιτροπή της Βενετίας αποδέχθηκε το αίτημα της Βουλής της Αλβανίας, που προωθήθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Έλσα Σπυροπάλι, προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της Βενετίας, κ. Κλερ Μπαζί Μαλορί. Το αίτημα αφορά την παροχή γνωμοδότησης σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της υποχρέωσης εφαρμογής των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στην απάντησή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής της Βενετίας ενημέρωσε πως το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής στις 6-7 Δεκεμβρίου 2024.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Προέδρου της Επιτροπής, κ. Κλερ Μπαζί Μαλορί, προς την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Έλσα Σπυροπάλι:

«Αγαπητή Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 13ης Σεπτεμβρίου 2024, με την οποία ζητάτε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας για τη σχέση μεταξύ της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των δεσμευτικών αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο πλαίσιο του ρόλου της Βουλής για την εξέταση των αιτήσεων για ασυμβίβαστο βουλευτικών εντολών.

Μέσω αυτής της επιστολής, επιβεβαιώνω την προθυμία της Επιτροπής της Βενετίας να ετοιμάσει αυτήν τη γνωμοδότηση για έγκριση στην 141η τακτική συνεδρίαση (6-7 Δεκεμβρίου 2024). Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη σας προς την Επιτροπή της Βενετίας.

Με εκτίμηση,

Κλερ Μπαζί Μαλορί»

Η ανακοίνωση για την εξέταση του αιτήματος της Βουλής της Αλβανίας έχει επίσης δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής της Βενετίας.

...

Η υπόθεση της Xhaçka ακόμη ένα παράδειγμα διαδοχικής καταπάτησης των θεσμών στην Αλβανία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ότι η Αλβανική Βουλή πρέπει να επανεξετάσει την πρόταση ασυμβατότητας της θητείας της βουλευτού Olta Xhaçka, απορρίπτοντας την προηγούμενη απόφαση της...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου