Η Αλβανία με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων στην περιοχή που δυσκολεύονται να αγοράσουν φάρμακα

Η Αλβανία με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων στην περιοχή που δυσκολεύονται να αγοράσουν φάρμακα

Η Αλβανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων στην περιοχή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών που δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Balkan Barometer του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, το 33% των 1000 ερωτηθέντων στην Αλβανία ανέφερε ότι τουλάχιστον μία φορά το τελευταίο έτος η οικογένειά τους βρέθηκε σε δυσκολία για την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονταν από το σύστημα ασφαλίσεων. Αντίθετα, στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα. Στη Βοσνία, για παράδειγμα, μόνο το 15% ανέφερε τέτοιες δυσκολίες, ενώ στο Κόσοβο το ποσοστό ήταν 13%, στη Βόρεια Μακεδονία 31%, στο Μαυροβούνιο 25%, και στη Σερβία 12%.

Επιπλέον, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό (36% σε κάθε χώρα) ανθρώπων που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα για ιατρικές υπηρεσίες εκτός ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με τα χαμηλά ποσά που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για την αποζημίωση φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αλβανική κυβέρνηση διαθέτει τα λιγότερα κονδύλια στην Ευρώπη για την κάλυψη των φαρμάκων.

Το 2023, η Αλβανία εισήγαγε φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 26,8 δισεκατομμυρίων λεκ (255,7 εκατ. ευρώ), όμως μόνο το 44% αυτών καλύφθηκε από το κρατικό ταμείο αποζημίωσης.

Παρόλο που οι ιατρικές υπηρεσίες στην Αλβανία προσφέρονται δωρεάν, οι πολίτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται οικονομικά, λόγω της περιορισμένης λίστας φαρμάκων που καλύπτονται. Ως αποτέλεσμα, πολλοί χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα για την αγορά φαρμάκων.

Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ η κατανάλωση φαρμάκων ανά κάτοικο στην Αλβανία παραμένει χαμηλή, οι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά έξοδα υγείας συγκριτικά με άλλες χώρες της περιοχής και της Ευρώπης. Από το 2013 έως το 2022, η αξία των εισαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 11,3 δισ. λεκ, ενώ τα κονδύλια αποζημίωσης αυξήθηκαν μόλις κατά 3 δισ. λεκ, γεγονός που δείχνει ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου