Αλβανία: Οι πολίτες πλήρωσαν 20 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρους ακινήτων

Αλβανία: Οι πολίτες πλήρωσαν 20 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρους ακινήτων

Η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας έχει αρχίσει να επηρεάζει τα εισοδήματα Αλβανών των πολιτών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, οι δήμοι της χώρας συγκέντρωσαν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο ακινήτων, ποσό που αποτελεί το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Τα δεδομένα από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, ο φόρος στα κτίρια απέφερε στους δήμους περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, σημειώνοντας αύξηση 31,7%.

Σε σχέση με τον προγραμματισμένο στόχο για το 2024, η είσπραξη του φόρου ακινήτων ξεπέρασε τις προβλέψεις κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας 55,5% πάνω από το αναμενόμενο.

Η ανάγκη για αυξημένα έσοδα, η ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η προσέγγιση των γενικών εκλογών, ώθησαν τους δήμους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην είσπραξη του φόρου ακινήτων, παρόλο που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η φορολόγηση με βάση την αγοραστική αξία.

Μέσα σε οκτώ μήνες, έχει ήδη επιτευχθεί το 94,5% του ετήσιου στόχου είσπραξης αυτού του φόρου, με συνολικά 5,7 δισεκατομμύρια λεκ να αναμένονται.

Η αύξηση των τιμών αναφοράς στις κύριες περιοχές της χώρας και η αύξηση των οικοδομικών εκτάσεων συνέβαλαν σε αυτήν την απόδοση. Ο Δήμος Τιράνων είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη συλλογή του φόρου, ακολουθούμενος από δήμους στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες μεγάλες μονάδες.

Η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει την προετοιμασία της φορολογικής κτηματολογίου και την εφαρμογή της φορολόγησης με βάση την αγοραστική αξία των κτιρίων από το 2026, ενώ η φορολόγηση των οικοπέδων με βάση την αξία της αγοράς θα ξεκινήσει το 2028. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος του φορολογικού κτηματολογίου και την ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου