Η αλβανική οικονομία στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης

Η αλβανική οικονομία στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση, η οικονομία της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2023, αντί για 3,3% που είχε προβλεφθεί τον Μάιο.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυναμική του τουρισμού, όπως αναφέρει η EBRD. Παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη της Αλβανίας παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχε κατά την περίοδο 1990-2010, όταν η οικονομία της χώρας αναπτυσσόταν κατά μέσο όρο 6% ετησίως.

Παρά την ενίσχυση του τουρισμού, η συνολική οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας παραμένει αργή. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6%, ελαφρώς υψηλότερα από το 3,4% της ίδιας περιόδου το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ η βιομηχανία και η γεωργία σημείωσαν πτώση.

Η ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας παρέμεινε ισχυρή, με την κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αυξάνονται. Ωστόσο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 30% λόγω της ενίσχυσης του εθνικού νομίσματος (λεκ) έναντι του ευρώ και της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό. Αυτό οδήγησε σε διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση των εμβασμάτων.

Για το 2024, η EBRD προβλέπει ότι η αλβανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,7%, αλλά προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους, όπως η ξηρασία, που θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή ενέργειας και γεωργικών προϊόντων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου