Αρχαία αθηναϊκά αγγεία που διακοσμούσαν τάφους επιστράφηκαν στην Ελλάδα

Αρχαία αθηναϊκά αγγεία που διακοσμούσαν τάφους επιστράφηκαν στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ανακοίνωσε την επιστροφή δύο μαρμάρινων αγγείων από την Ελβετία, τα οποία είχαν λεηλατηθεί και αφαιρεθεί παράνομα από αρχαίους αθηναϊκούς τάφους. Τα αγγεία, κατασκευασμένα από λευκό μάρμαρο και διακοσμημένα με ανάγλυφα γλυπτά, επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από μακρά δικαστική μάχη.

Τα δύο μαρμάρινα αγγεία, ύψους 60 και 54 εκατοστών αντίστοιχα, χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν αρχικά τοποθετημένα σε οικογενειακούς τάφους κοντά στην Αθήνα. Το ένα αγγείο φέρει μια οικογενειακή σκηνή που απεικονίζει έναν καθιστό ηλικιωμένο άνδρα να αποχαιρετά τον γιο του, ο οποίος φοράει πανοπλία αρχαίου Αθηναίου στρατιώτη, και τη σύζυγό του. Το άλλο αγγείο είναι διακοσμημένο με φυτικά μοτίβα. Και τα δύο αγγεία είναι σπασμένα, με τους λαιμούς και τα μέρη των βάσεων να λείπουν, και επειδή ανασκάφηκαν λαθραία, είναι απίθανο να βρεθεί το ακριβές σημείο προέλευσής τους.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η επιστροφή των λεηλατημένων αρχαιοτήτων είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και υψηλή πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο. Η διεθνής συνεργασία μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών είναι κεντρική επιδίωξη του υπουργείου, και η επιστροφή αυτών των δύο αγγείων ολοκληρώνει μια πολύχρονη διεκδίκηση.

Τα αγγεία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2002 στη Βασιλεία της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια επιδρομής των ιταλικών και ελβετικών αρχών σε μια αποθήκη που χρησιμοποιούσε ένας Ιταλός έμπορος αρχαιοτήτων. Το 2014, μετά από απόφαση ιταλικού δικαστηρίου, επιστράφηκαν στον έμπορο αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ήταν ιταλικής καταγωγής. Το 2017, οι ελληνικές αρχές παρατήρησαν ότι τα αγγεία προσφέρθηκαν προς πώληση από Ελβετό αντιπρόσωπο και ζήτησαν επιτυχώς την κατάσχεσή τους από την Ελβετία. Αποκαλύφθηκε ότι οι ελβετικές αρχές τα είχαν πωλήσει στον δεύτερο αντιπρόσωπο για να καλύψουν νομικά έξοδα του Ιταλού αντιπροσώπου.

Μετά από περισσότερα από έξι χρόνια νομικών προσπαθειών, τα αγγεία παραδόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους στις 26 Ιουνίου 2024, έπειτα από εξώδικες διαπραγματεύσεις. Η επιτυχής επιστροφή των αγγείων σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Τα δύο μαρμάρινα αγγεία πρόκειται να εκτεθούν σε μουσείο με ευρήματα από τον Κεραμεικό, το κεντρικό νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου