Ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Λετονίας

Ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Λετονίας

Δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανέφεραν την Κυριακή ότι ρωσικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο τους. Η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιθέσεων της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ η Λετονία ανέφερε ότι ένα ρωσικό drone κατέπεσε στην ανατολική πλευρά της χώρας μια ημέρα πριν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, το drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας το πρωί της Κυριακής, ενώ η Μόσχα στόχευε "πολιτικούς στόχους και υποδομές λιμανιού" στην Ουκρανία, κοντά στον ποταμό Δούναβη.

Η Ρουμανία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη F-16 για περιπολίες στον εναέριο χώρο, ενώ ειδοποίησε τους κατοίκους δύο ανατολικών περιοχών μέσω γραπτών μηνυμάτων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ερευνάται η πιθανότητα να έχουν βρεθεί συντρίμμια του drone σε ακατοίκητη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Αργότερα την Κυριακή, ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Andris Sprūds, δήλωσε ότι ένα ρωσικό drone είχε καταπέσει κοντά στην πόλη Rezekne το προηγούμενο Σάββατο, πιθανότατα προερχόμενο από τη Λευκορωσία. Η πόλη Rezekne, με πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα δυτικά της Ρωσίας και 75 χιλιόμετρα από τη Λευκορωσία.

Ενώ η παραβίαση του εναέριου χώρου της Λετονίας αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, η Ρουμανία έχει επιβεβαιώσει αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις ανεύρεσης συντριμμιών drones από την αρχή του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία το 2022, με την πιο πρόσφατη να έχει καταγραφεί τον Ιούλιο.

Ο Mircea Geoană, απερχόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρώην υψηλόβαθμος Ρουμάνος διπλωμάτης, καταδίκασε την παραβίαση του ρουμανικού εναέριου χώρου, τονίζοντας πως, παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση της Ρωσίας κατά των συμμάχων, αυτές οι ενέργειες είναι ανεύθυνες και δυνητικά επικίνδυνες.

Η στρατιωτική ηγεσία της Λετονίας διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα ή το Μινσκ έστειλαν τα drones σκόπιμα. Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας υποβάθμισε τη σημασία του περιστατικού, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου