Ανασκαφή 2.200 ετών στην Αρχαία Αιγές: Ανακάλυψη αγοράς και μυστηριώδη ανάγλυφα ταύρων

Ανασκαφή 2.200 ετών στην Αρχαία Αιγές: Ανακάλυψη αγοράς και μυστηριώδη ανάγλυφα ταύρων

Στην αρχαία πόλη Αιγές, που ιδρύθηκε από τους Αιολείς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας (στην σημερινή δυτική Τουρκία), ανακαλύφθηκε μία αγορά που χρονολογείται 2.200 χρόνια πριν. Η πόλη, αν και ορεινή και απομακρυσμένη από τη θάλασσα, κατάφερε να επιβιώσει για πολλούς αιώνες από τον 11ο αιώνα π.Χ. που ιδρύθηκε.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκούς αμφορείς του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναποδογυρισμένους, προκαλώντας σύγχυση στους ερευνητές, που συνεχίζουν τις ανασκαφές τους για να κατανοήσουν την αιτία της ασυνήθιστης τοποθέτησής τους. Επιπλέον, βρέθηκαν ανάγλυφα με τη μορφή ταύρου σε κολώνες της πλατείας, καθώς και επιγραφές που αναφέρονται στον θεό Απόλλωνα.

Ο καθηγητής Δρ. Yusuf Sezgin, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανασκαφής και πρόεδρος του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Celal Bayar, εξηγεί ότι η πλατεία της αρχαίας αγοράς περιβάλλεται από αψίδες με κολώνες, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό της στοάς. Πρόκειται για μια περιοχή με εξαιρετική σημασία, όπου βρίσκονταν τα δημόσια κτίρια και περνούσαν τον χρόνο τους οι κάτοικοι της πόλης. Ο καθηγητής αναφέρει επίσης ότι το κτίριο της αγοράς αποτελεί ένα από τα σύμβολα των Αιγών, και προγραμματίζονται μελέτες για την αποκατάσταση και συντήρηση των σημείων που το χρειάζονται.

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις είναι τα ανάγλυφα κεφάλια ταύρων που βρέθηκαν κάτω από τις στέγες της στοάς. Αυτά τα κεφάλια είναι σπάνια στην αρχαιότητα και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οι ταύροι συνδέονται συχνά με θεούς. Ο καθηγητής Sezgin εκτιμά ότι τα ανάγλυφα πιθανότατα σχετίζονται με τον θεό Απόλλωνα, καθώς στην περιοχή έχουν βρεθεί επιγραφές που τον αναφέρουν. Οι στοές αυτού του τύπου συνήθως έχουν απλή αρχιτεκτονική δομή, αλλά αν σχετίζονται με αναθηματική προσφορά, είναι πιθανό τα ανάγλυφα να αποτελούν μέρος κάποιου τελετουργικού προς τους θεούς, πιθανώς σε σχέση με μία σημαντική μάχη ή την ανοικοδόμηση της πόλης.

Η ανακάλυψη αυτής της αρχαίας αγοράς και των σχετικών ευρημάτων παρέχει νέες πληροφορίες για την πολιτιστική και θρησκευτική ζωή της πόλης Αιγές, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας στην Μικρά Ασία. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή, με την ελπίδα να αποκαλύψουν περαιτέρω στοιχεία που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της λειτουργίας και της σημασίας αυτής της αρχαίας πόλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου