Το SPAK κατηγορεί επίσημα τον Μπερίσα για διαφθορά

Το SPAK κατηγορεί επίσημα τον Μπερίσα για διαφθορά

Ο Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης, βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό από τις 30 Δεκεμβρίου 2023, κατηγορούμενος για υποθέσεις διαφθοράς, συγκεκριμένα για την υπόθεση του πρώην αθλητικού συλλόγου «Partizani». Σύμφωνα με το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς (SPAK), ο Μπερίσα κατηγορείται ότι κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός διευκόλυνε, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων και πιέσεων, την επιστροφή ακινήτων και την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων του συλλόγου, προς όφελος του γαμπρού του. Επιπλέον, άλλες κατηγορίες αφορούν τον Jamarbër Malltezi και τον κατασκευαστή Fatmir Bektashi, οι οποίοι φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση του ακινήτου.

Από την πλευρά του, ο Μπερίσα και η αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες αυτές ως «πολιτικά υποκινούμενες», υποστηρίζοντας ότι είναι μέρος μιας εκστρατείας που ενορχηστρώνει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα για να πλήξει την αντιπολίτευση και να φιμώσει τον ηγέτη της. Ο Μπερίσα δηλώνει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι κατασκευασμένες και κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη πράξη και προτίθεται να συνεχίσει να αγωνίζεται πολιτικά, ανακοινώνοντας μάλιστα την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2025.

Παράλληλα, οι υποστηρικτές του Μπερίσα οργανώνουν συχνές διαμαρτυρίες μπροστά από τα γραφεία του SPAK, υποστηρίζοντας ότι η δικαστική έρευνα είναι άδικη και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Λουάν Μπάτσι, επεσήμανε ότι οι διαμαρτυρίες αυτές είναι αυθόρμητες και δεν προγραμματίστηκαν κεντρικά, ενώ υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και αντιτίθενται στην «πολιτική καταστολή» που, όπως υποστηρίζουν, επιβάλλεται στον Μπερίσα.

Στις δηλώσεις του, ο Μπερίσα κατηγορεί το SPAK ότι ενεργεί υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Ράμα και αναφέρεται σε παραβιάσεις και διαφθορά εντός του δικαστικού συστήματος, κάνοντας αναφορές σε διάφορα πρόσωπα της κυβέρνησης που, κατά τη γνώμη του, έχουν επωφεληθεί παράνομα. Παρά την πίεση, ο Μπερίσα δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα και να ηγηθεί της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου