Ο νεαρός Αλβανός που δημιούργησε την πρώτη εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης δισεκατομμυρίων στην Ιταλία

Ο νεαρός Αλβανός που δημιούργησε την πρώτη εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης δισεκατομμυρίων στην Ιταλία

Ο Uljan Sharka, ένας νεαρός Αλβανός, ίδρυσε την πρώτη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στην Ιταλία που ξεπέρασε σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η εταιρεία, με την ονομασία iGenius, αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος "μονόκερος" στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Κατάφερε να συγκεντρώσει 650 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια, αυξάνοντας την εμπορική της αξία πάνω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μεταξύ των αρχικών επενδυτών ήταν η Angel Capital Management και η Eurizon Asset Management, θυγατρική της Intesa Sanpaolo. Παράλληλα, η εταιρεία διαπραγματεύεται με άλλους πιθανούς επενδυτές.

Η επιτυχία της iGenius την κατατάσσει στην ελίτ των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με εταιρείες όπως η γαλλική Mistral και η γερμανική DeepL.

Η iGenius είναι γνωστή για τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δίνουν έμφαση στην αξιοπιστία και την ασφάλεια των δεδομένων. Πρόσφατα, παρουσίασε το μοντέλο "Italia", ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα που απευθύνεται σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης, παρόμοιο με το ChatGPT της OpenAI. Η εταιρεία επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη αυτών των μοντέλων, που μπορούν να υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίμακα, μειώνοντας τους κινδύνους της μεταφοράς δεδομένων και διευκολύνοντας τους ελέγχους και τις προσαρμογές.

«Με αυτήν την αύξηση κεφαλαίου, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για να οδηγήσουμε την πρόοδό μας στην Τεχνητή Νοημοσύνη για ρυθμιζόμενες βιομηχανίες. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα δεδομένα ανθρώπινα, να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον της εργασίας και να κλείσουμε το χάσμα δεξιοτήτων, επιτρέποντας σε άτομα και επιχειρήσεις να φτάσουν σε νέα ύψη», δήλωσε ο Uljan Sharka, Διευθύνων Σύμβουλος της iGenius.

Η iGenius συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες όπως οι Allianz, Aon, Intesa Sanpaolo και Enel. Ο στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε επαναλαμβανόμενα ετήσια έσοδα μέχρι το τέλος του 2024. Η δέσμευσή της να προσφέρει αξιόπιστες και επεκτάσιμες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης έχει προσελκύσει πελάτες του Fortune 500.

Η αποτίμηση των "μονόκερων" γίνεται από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και βασίζεται κυρίως στην αναμενόμενη ανάπτυξή τους, όχι απαραίτητα στην πραγματική οικονομική τους απόδοση. Η δημιουργία του πρώτου "μονόκερου" στην Ιταλία από έναν νεαρό Αλβανό αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, καθώς οι πιθανότητες για μια startup να φτάσει σε αυτή την αξία είναι εξαιρετικά μικρές.

...

Νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ChatGPT η αλβανικής καταγωγής Mira Murati

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας OpenAI, που πριν από ένα χρόνο παρουσίασε την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ανακοίνωσε απόψε την αποχώρηση, με άμεση ισχύ, του διευθύνοντος συμβούλου Sam...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου