Αρχαιοελληνικό άγαλμα γυναίκας που χρησιμοποιεί «λάπτοπ» πυροδοτεί θεωρίες συνωμοσίας

Αρχαιοελληνικό άγαλμα γυναίκας που χρησιμοποιεί «λάπτοπ» πυροδοτεί θεωρίες συνωμοσίας

Μια θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει viral υποστηρίζει ότι ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα που χρησιμοποιεί φορητό υπολογιστή, υπονοώντας την ύπαρξη ταξιδιού στο χρόνο. Το άγαλμα, που χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ., εκτίθεται στο Μουσείο J. Paul Getty και απεικονίζει μια γυναίκα που κάθεται σε έναν θρόνο με μια σκλάβα να της παρουσιάζει ένα λεπτό δοχείο.

Οι θεωρητικοί συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι το δοχείο μοιάζει με φορητό υπολογιστή, με θύρες USB στο πλάι. Ωστόσο, οι ιστορικοί έχουν απορρίψει αυτή τη θεωρία ως ανοησία, προσφέροντας πιο λογικές εξηγήσεις. Υποστηρίζουν ότι το αντικείμενο πιθανόν να είναι ένα κουτί ή μια κέρινη πλάκα.

Η αρχαιολόγος Kristina Killgrove εξήγησε στο Forbes ότι τέτοια γλυπτά ήταν συνήθεις δείκτες τάφων, απεικονίζοντας τους νεκρούς σε ζωντανές σκηνές. Το αντικείμενο που κρατά η σκλάβα μπορεί να είναι ένα κέρινο δισκίο ή κουτί κοσμημάτων, με τις τρύπες στο πλάι να προορίζονται για να συγκρατούν ξύλινα αντικείμενα που έχουν πλέον σαπίσει ή να έγιναν κατά την επανεπεξεργασία του γλυπτού.

Η θεωρία της συνωμοσίας είχε δημοσιευτεί το 2016 από την Daily Mail, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης προηγμένης τεχνολογίας στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι το άγαλμα απεικονίζει απλά καθημερινές σκηνές και η υπόθεση για τον "φορητό υπολογιστή" δεν έχει καμία ιστορική βάση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου