Γενναιόδωρο κεφάλαιο στην κρατική εταιρεία παραγωγής όπλων από την αλβανική κυβέρνηση

Γενναιόδωρο κεφάλαιο στην κρατική εταιρεία παραγωγής όπλων από την αλβανική κυβέρνηση

Η Αλβανία είναι έτοιμη να εγκαινιάσει την κρατική της εταιρεία, η οποία θα ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία όπλων. Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 440 εκατομμυρίων λεκ για το Υπουργείο Άμυνας, από τα οποία 150 εκατομμύρια θα διατεθούν ως αρχικό κεφάλαιο για την νέα εταιρεία με την ονομασία «KAYO», ενώ τα υπόλοιπα 290 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών σε υπάρχουσες επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται στο A2 CNN.

Εκτός από την ίδρυση της «KAYO», η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει και έναν νέο Οργανισμό Αμυντικής Βιομηχανίας, ο οποίος θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Άμυνας, ενώ η διοίκησή του θα επιλέγεται απευθείας από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος οργανισμός θα απαιτεί ετήσια χρηματοδότηση ύψους 95 εκατομμυρίων λεκ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσκαλέσει ξένες εταιρείες για να συμμετάσχουν στην παραγωγή όπλων στην Αλβανία, επιδιώκοντας να ενισχύσει την στρατιωτική βιομηχανία της χώρας και να προσελκύσει επενδύσεις. Η νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει κίνητρα και διευκολύνσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα της παραγωγής όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικών τεχνολογιών.

Ο Έντι Ράμα, σε δηλώσεις του κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας, Ασφάλειας και Άμυνας, έθεσε ως στόχο την πλήρη αναβίωση της αλβανικής στρατιωτικής βιομηχανίας μέχρι το 2030, με την προοπτική να ξεκινήσει η εξαγωγή όπλων «Made in Albania». Σε αυτή την προσπάθεια, η Αλβανία αναμένεται να λάβει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου