Σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας από Αλβανούς στη Γερμανία: Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας από Αλβανούς στη Γερμανία: Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών (BKA) στη Γερμανία, οι Αλβανοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών, που αποτελεί το κύριο πεδίο δραστηριότητάς τους στο οργανωμένο έγκλημα. Η έκθεση για το 2023 αποκαλύπτει τη σημαντική αύξηση συμμετοχής Αλβανών σε εγκληματικές δραστηριότητες στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αλβανών υπόπτων ανήλθε σε 285, από 254 το 2022. Επιπλέον, περίπου 100 ύποπτοι προέρχονται από το Κόσοβο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 40% των Αλβανών εμπλεκόμενων στο έγκλημα είχαν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία, επωφελούμενοι από το κοινωνικό σύστημα της χώρας.

Η έκθεση υπογραμμίζει την κυρίαρχη θέση των Αλβανών στη διακίνηση κοκαΐνης και προϊόντων κάνναβης. Το 2023, καταγράφηκαν 23 υποθέσεις που σχετίζονταν με διακίνηση κοκαΐνης και 15 με κάνναβη. Παράλληλα, παρατηρείται αυξημένη βία και χρήση πυροβόλων όπλων από αλβανικές εγκληματικές ομάδες, οι οποίες υιοθετούν προηγμένες τεχνολογίες, όπως κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, για να αποφύγουν τις αρχές. Στην κατάταξη χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας, oι Αλβανοί έρχονται δεύτεροι μετά τους Γερμανούς, ξεπερνώντας ομάδες όπως οι Τούρκοι, οι Σέρβοι και οι Ιταλοί.

Η διακίνηση ναρκωτικών παραμένει το μεγαλύτερο μέλημα των γερμανικών αρχών, με το 40% των ερευνών οργανωμένου εγκλήματος για το 2023 να επικεντρώνεται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, εξήρε το έργο των αρχών στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, αναφερόμενη στη νέα συμμαχία λιμανιών ως παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας.

Η έκθεση για το 2023 επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του οργανωμένου εγκλήματος στη Γερμανία, με αυξανόμενο αριθμό υποθέσεων και μεγαλύτερη οικονομική ζημιά. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών συνδικάτων επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες στερούνται επαρκών εξουσιών για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς. Ο Αντιπρόεδρος της Αστυνομικής Ένωσης, Alexander Poitz, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση εγκληματικών ομάδων, που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και έγκλημα στον κυβερνοχώρο, καθώς η βία μεταξύ αυτών των ομάδων γίνεται όλο και πιο σκληρή και επικίνδυνη για την κοινωνία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου