Το δημοτικό συμβούλιο της Χιμάρας δίνει 21.000 τ.μ. στους Γκιλεκάτες για στρατηγική επένδυση

Το δημοτικό συμβούλιο της Χιμάρας δίνει 21.000 τ.μ. στους Γκιλεκάτες για στρατηγική επένδυση

Μόλις οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές για τον νέο δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο της Χιμάρας συγκεντρώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 12 Αυγούστου, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταβίβαση 21 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στους Γκιλεκάτες. Η μεταφορά αυτή αφορά το στρατηγικό έργο «White Roads Hotel» υπό τη διαχείριση του επιχειρηματία Florenc Gjikuria.

Η απόφαση προτάθηκε από τον ασκούντα καθήκοντα δημάρχου, Αχιλλέα Μπολάνο, και μεταβιβάζει την έκταση από την ιδιοκτησία του δήμου στην αρμοδιότητα του Ταμείου Ακινήτων Στήριξης Στρατηγικών Επενδύσεων. Η επιφάνεια αυτή πρόκειται να εκμισθωθεί στον επενδυτή με συμβολικό μίσθωμα 1 ευρώ. Από το βίντεο της συνεδρίασης, που αναρτήθηκε στο Facebook, φαίνεται ότι οι 14 συμμετέχοντες ψήφισαν χωρίς διαβούλευση, ενώ η αντιπολίτευση απουσίαζε.

Η Afrovita Dhimojani, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Χιμάρα, ανέφερε ότι η συνεδρίαση έγινε κατά παράβαση του νόμου, και χωρίς να έχει προηγηθεί σωστή ενημέρωση. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν αμφιβολίες για νομικές διαφορές σχετικά με την ιδιοκτησία της έκτασης. Ο Gjikuria, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση διαδικαστική και απέδωσε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στο κλίμα που επικρατεί μετά τις εκλογές.

Το έργο «White Roads Hotel» είχε εγκριθεί το 2022 ως στρατηγική επένδυση, με το δικαίωμα να εκμισθώσει κρατική έκταση 9.100 τετραγωνικών μέτρων για 1 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, ζήτησε επιπλέον 21.900 τετραγωνικά μέτρα γης, επικαλούμενος συμφωνία με τη διεθνή εταιρεία Hyatt International LLC.

Σύμφωνα με την απόφαση, η επιπλέον έκταση κρίθηκε αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του έργου. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου με 190 δωμάτια, χώρους για εκδηλώσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές δραστηριότητες, SPA, beach bar και καζίνo. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την απόφαση για την εκμίσθωση της πρόσθετης γης, διάφοροι κρατικοί φορείς άρχισαν τη διαδικασία μεταβίβασης. Ωστόσο, η Dhimojani δήλωσε ότι δεν δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες, τονίζοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση της ιδιοκτησίας και ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς. Παρά τις διαμαρτυρίες, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου προχώρησε στην έγκριση της μεταβίβασης της γης.

Η στρατηγική επενδυτική νομοθεσία στην Αλβανία έχει επιτρέψει σε επενδυτές να αποκτήσουν μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης με χαμηλό μίσθωμα, προκαλώντας αντιδράσεις και ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτική ιδιοκτησία και τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου