Απεβίωσε στα 88 του χρόνια o παγκοσμίου φήμης Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Απεβίωσε στα 88 του χρόνια o παγκοσμίου φήμης Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά «κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT» (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Στις τελευταίες του κοσμικές εμφανίσεις, τον Οκτώβρη του 2023, ο Κανταρέ τιμήθηκε με το παράσημο του Μέγα Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Εμμανουέλ Μακρόν, μια ξεχωριστή τιμή με αρκετούς συμβολισμούς προς το πρόσωπο του Αλβανού συγγραφέα.

Γεννηθείς το 1936, ο Κανταρέ ήταν ένας εκ των κορυφαίων πεζογράφων της χώρας του, αλλά και συνολικά της Ευρώπης και το όνομά του φιγουράρει κάθε χρόνο στον κατάλογο των υποψηφίων για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το όνομά του έγινε γνωστό το 1963, όταν εξέδωσε το «Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών».

Το 1990 κατέφυγε στην Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, λέγοντας για το καθεστώς Χότζα ότι ένας συγγραφέας είναι φυσικός εχθρός της δικτατορίας. Από την πτώση του καθεστώτος και μετά μοιράζε τη ζωή του μεταξύ Αλβανίας και Γαλλίας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου