Έκθεση των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων κατατάσσει την Αλβανία στο δεύτερο επίπεδο

Έκθεση των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων κατατάσσει την Αλβανία στο δεύτερο επίπεδο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την εμπορία ανθρώπων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του φαινομένου και των προσπαθειών των κυβερνήσεων για την καταπολέμησή του. Κατά την παρουσίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, τη δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

Η έκθεση κατηγοριοποιεί τις χώρες σε τρία επίπεδα, με την Αλβανία να κατατάσσεται στο δεύτερο επίπεδο, όπως και το Κόσοβο. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες της χώρας δεν πληρούν πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα, αλλά καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει αυξήσει τις προσπάθειές της σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτές περιλαμβάνουν την έρευνα για διακινητές σεξ, τον εντοπισμό περισσότερων πιθανών θυμάτων σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και την παροχή υπηρεσιών σε περισσότερα θύματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις:

1. Έρευνες και Διώξεις: Η κυβέρνηση ερεύνησε σημαντικά λιγότερα εγκλήματα διακίνησης (26 το 2023 έναντι 85 το 2022), δίωξε λιγότερους υπόπτους και δεν καταδίκασε κανέναν διακινητή για δεύτερη συνεχή χρονιά.

2. Ποινές: Τα δικαστήρια απέτυχαν να καταδικάσουν διακινητές, σε σύγκριση με 11 καταδίκες το 2021. Οι ποινές που επιβάλλονται σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ελαφρές, όπως αναστολή, υπονομεύοντας τους μηχανισμούς αποτροπής και θέτοντας σε κίνδυνο τα θύματα.

3. Ειδίκευση Αρχών: Οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές δεν διαθέτουν την κατάλληλη πείρα και εξειδίκευση για τη διερεύνηση και δίωξη υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων.

4. Ευάλωτες Κοινότητες: Η κυβέρνηση δεν ελέγχει συστηματικά τις κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στην εμπορία, όπως οι μετανάστες, οι αιτούντες άσυλο, οι κοινότητες των Ρομά και της Αιγύπτου, και τα παιδιά.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι διακινητές εκμεταλλεύονται τόσο ντόπια όσο και ξένα θύματα στην Αλβανία και στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας ψεύτικες υποσχέσεις για να δελεάσουν τα θύματά τους. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να ζητιανεύουν, να εργάζονται καταναγκαστικά ή να διαπράττουν εγκλήματα.

Η κυβέρνηση καλείται να διερευνήσει και να διώξει ενεργά τα εγκλήματα εμπορίας ανθρώπων, να τιμωρήσει τους διακινητές και να αναπτύξει εξειδικευμένες αρχές για τη διερεύνηση και δίωξη αυτών των αδικημάτων, διασφαλίζοντας την προστασία των θυμάτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου