Αλβανία: Νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για τσιμεντοποίηση στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας

Αλβανία: Νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για τσιμεντοποίηση στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας

Ο νέος νόμος για τις προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων εντός αυτών των περιοχών. Μετά τις αλλαγές στον νόμο «Για τις προστατευόμενες περιοχές», το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος έχει εκπονήσει σχέδια αποφάσεων για εννέα προστατευόμενα τοπία, καθορίζοντας ποιες δραστηριότητες επιτρέπεται να αναπτυχθούν εντός αυτών των εδαφών με υψηλή φυσική αξία.

Σε κάθε ένα από τα έγγραφα που εκδόθηκαν για δημόσια διαβούλευση, ορίζεται ότι στόχος είναι η διατήρηση και προστασία των τοπικών αξιών της προστατευόμενης περιβαλλοντικής ζώνης και των σημαντικών συνιστωσών της βιοποικιλότητας και της φύσης σε αυτές.

Ωστόσο, πλέον εντός αυτών των ζωνών μπορεί να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως οικοδομές, επεξεργασία λυμάτων σε φάρμες, κατασκευή πλωτών καναλιών, αυτοκινητοδρόμων, αστικών ζωνών και παρόμοιες δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος θα λάβει άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Εδαφών.

Με τον προηγούμενο νόμο, αυτές οι δραστηριότητες απαγορεύονταν εντός των προστατευόμενων περιοχών λόγω των μη αναστρέψιμων βλαβών που προκαλούσαν στο περιβάλλον. Οι αλλαγές στον νόμο προτάθηκαν από δώδεκα βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά η τελική εκδοχή που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έλαβε υπόψη τις προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση.

Ο νόμος εγκρίθηκε εν μέσω διαμαρτυριών από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες αντέδρασαν έντονα στις αλλαγές από τη στιγμή που προτάθηκαν, λόγω του γεγονότος ότι άνοιγαν τον δρόμο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον.

Αυτές οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένη καταστροφή των φυσικών τοπίων και να θέσουν σε κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στον νόμο θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας.

...

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Μέσα από ένα διαδικαστικό τέχνασμα το Υπουργικό Συμβούλιο επιδιώκει να αλλάξει ριζικά τον νόμο για τις Προστατευόμενες Περιοχές ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατηγικών έργων εντός αυτών. Το...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου