Η Αλβανία κέρδισε υπόθεση στη διεθνή διαιτησία κατά της αυστριακής IVICOM Holding

Η Αλβανία κέρδισε υπόθεση στη διεθνή διαιτησία κατά της αυστριακής IVICOM Holding

Η Αλβανία κατέγραψε άλλη μία νίκη σε διεθνή διαιτησία, αυτή τη φορά ενάντια στην αυστριακή εταιρεία IVICOM Holding GmbH, η οποία είχε κατηγορήσει το κράτος για αθέτηση σύμβασης από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας. Η IVICOM είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2021 προσφυγή στο Ινστιτούτο Διαιτησίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης (SCC), επικαλούμενη τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT), η οποία προστατεύει τις ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι το αλβανικό κράτος είχε προχωρήσει σε διακρίσεις και απαλλοτρίωση της επένδυσής της, αξιώνοντας αρχικά αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διαιτητικής διαδικασίας, το ποσό αυτό μειώθηκε στα 37 εκατομμύρια ευρώ συν τους δεδουλευμένους τόκους.

Η επένδυση της IVICOM αφορούσε την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου αερίου 500 MW κοντά στην Κορυτσά. Στις 26 Ιουνίου 2024, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης απεφάνθη ότι η Δημοκρατία της Αλβανίας δεν παραβίασε κανέναν κανόνα της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας, απορρίπτοντας πλήρως τους ισχυρισμούς της IVICOM.

Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι το κράτος διατηρεί τη διακριτική του ευχέρεια όσον αφορά την έγκριση μεγάλων έργων υποδομής, απορρίπτοντας την άποψη της IVICOM ότι η απόκτηση του καθεστώτος στρατηγικού επενδυτή εγγυάτο την έγκριση του έργου της.

Σημειώνεται ότι η Αλβανία εκπροσωπήθηκε από την Εισαγγελία του Κράτους, με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας και της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη της Αλβανίας σε διεθνή διαιτησία μέσα σε λίγους μήνες, μετά τις νίκες κατά των εταιρειών Bankers Petroleum και Durrës Kurum Shipping.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου