Τελέστηκε το 40ημερο μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Βερατίου Ιγνατίου

Τελέστηκε το 40ημερο μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Βερατίου Ιγνατίου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με το μήνυμα ότι οι Ορθόδοξοι της περιοχής δεν ξεχνούν τον αληθινό και πράο Αρχιερέα τους, τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο, την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024, του αειμνήστου Μητροπολίτου Βερατίου Ιγννατίου.

του π. Ηλία Μάκου

Χοροστάτησε στον καθεδρικό ναό του αγίου Δημητρίου Βερατίου ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, συχγοροστατούντων του Μητροπολίτου Θηβών, Λειβαδίας και Αυλίδος της Ελλαδικής Εκκλησίας Γεωργίου, του Μητροπολίτου Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου (τοποτηρητού της Μητροπόλεως Βερατίου), του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου και του Μητροπολίτου Αμαντίας Ναθαναήλ, πλαισιούμενοι από τον ηγουμένου του ελληνικού Μοναστηριού Οσίου Σεραφείμ Δομβούς Λειβαδιάς αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Τσεκούρα (που είχε συμπαρασταθεί στον εκλιπόντα ποικιλοτρόπως), από ιερείς Μητροπόλεων της Αλβανίας, αλλά και από κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Από τους ίδιους τελέστηκε και τρισάγιο στον τάφο του αοίδιμου κυρού Ιγνατίου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης στον επιμνημόσυνο λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στη δράση του κυρού Ιγνατίου, ο οποίος κυρίαρχο στοιχείο στη διακονία του είχε την αγάπη.

Μιλώντας κατά την επιμνημόσυνη δέηση ο Σεβασμιώτατος Γεώργιος επεσήμανε: "Να καταθέσουμε το σεβασμό και την αγάπη μας στο μακαριστό Μητροπολίτη σας, ο οποίος για τριάντα δύο χρόνια ήταν κληρικός στη Μητρόπολή μας. Προσέφερε πάρα πολλά στη διακονία της Εκκλησίας μας και διακρίθηκε για την ταπείνωσή του, την ευγένειά του, την αφοσίωσή του στον Χριστό και στην Εκκλησία Του και για την αγάπη του για τους συνανθρώπους του, τους οποίου διακόνησε ακούραστα".

Και πρόσθεσε: "Θέλω να καταθέσω ότι στην επικοινωνία μας πάντοτε εξέφραζε την αγάπη του την πολύ για το ποίμνιό του και την εμπιστοσύνη και προσήλωσή του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο".

Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Θηβών, Λειβαδίας και Αυλίδος (ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιγνάτιος κατάγονταν από τη Θήβα, όπου εψάλη και η εξόδιος ακολουθία του), αμέσως μόλις αφίχθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 στο Βεράτι, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του κυρού Ιγνατίου.

Κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης από τη σκέψη και τα μάτια των παριστάμενων, πέρασαν σαν φιλμ στιγμές από τα 16 ολόκληρα χρόνια διακονίας του αείμνηστου Ιγνατίου στο Βεράτι.

Ήταν Σάββατο του 1998, όταν έγινε στην πόλη του Βερατίου η ενθρόνιση και εγκατάσταση του αξέχαστου Μητροπολίτου Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνατίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, παρόντων των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολιτών Πέργης Ευαγγέλου και Φιλαδελφείας Μελίτωνα.

Ήταν Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, όταν κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης της Αγάπης, της προσφοράς και της προσευχής.Τέτοιες απλές μορφές, όπως ο Βερατίου Ιγνάτιος, φανέρωναν και κατά τη ζήση τους, φανερώνουν και μετά την κοίμησή τους, ότι ο ουρανός δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά μπορεί να γίνει απτή πραγματικότητα.

Μέσα από τη διακονία του αοίδιμος Μητροπολίτης, έδειχνε και έδινε το απόσταγμα της θεϊκής σοφίας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να αποφεύγουμε με όλες τις δυνάμεις μας το κακό και την αμαρτία, να νεκρώνουμε τα πάθη μας και τις κακές επιθυμίες μας και να εφαρμόζουμε με τάξη και ακρίβεια το θείο νόμο στην καθημερινή ζωή μας.

Επικαλούμενοι διαρκώς τη βοήθεια και χάρη του Θεού και τηρώντας τις εντολές του. Έτσι θα καρποφορήσει η αρετή, θα εμφανιστεί η αγιότητα, θα υπάρξει δικαίωση ενώπιον του Θεού και θα κερδηθεί η αγκαλιά του!

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος εκφραζόταν ταπεινά μέσω της ψυχής του. Και η ψυχή του έλεγε: "Το θέλημα του Κυρίου γινέσθω". Και η παράκλησή του ήταν να δίνει χάρη ο Θεός να υποτάσσονται οι πιστοί πρόθυμα και ευχάριστο στο θέλημα Εκείνου. Και ας υπάρχει πόνος στη ζωή. Είναι της ανθρώπινης αδυναμίας ο πόνος αυτός. Δεν είναι της διάθεσης της ψυχής.

Διακήρυττε με ζωντάνια ο κυρός Ιγνάτιος πως ο Θεός μας δίνει τη ζωή, το χρόνο. Στον καθένα, όσο εκείνος κρίνει. Μας δίνει το χρόνο, μας θέτει και το σκοπό του χρόνου. , που είναι η εργασία για το αγαθό, το καλό.

Δεν παραλείπει, όμως, ο αγωνοθέτης και φιλάνθρωπος Θεός, να μας δίνει, μαζί με το χρόνο και άφθονα τα μέσα, για να επιτελέσουμε τον ιερό σκοπό. Και ένα από αυτά είναι και η ομολογία πίστης, την οποία, έκανε διαπύρσια ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος με μια σειρά από κεκρυμμένες αγαθοεργές πράξεις.

Ποιος θα ήταν τάχα ο πιο ωραίος και ο πιο ταιριαστός χαρακτηρισμός του αοιδίμου κυρού Ιγνατίου; Μάλλον αγγελικός άνθρωπος ήταν, που διέθετε, μέσα στη σεμνότητά του, την αναγεννητική δύναμη της θείας σποράς.

Και έφτασε στην ανάβαση αυτή με τα μεγάλα μυστικά του, με πρώτα απ' όλα την αγάπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου