Σε κρίση οι σοσιαλιστές της Χιμάρας μετά την επιβολή Τάβου από τον Ράμα

Σε κρίση οι σοσιαλιστές της Χιμάρας μετά την επιβολή Τάβου από τον Ράμα

Δύσκολα θα βρεις κάποιον Σοσιαλιστή στην Χιμάρρα να σου μιλήσει ανοιχτά για το πως νοιώθει με την επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού να κατεβάσει έναν ξένο προς τον δήμο υποψήφιο για την δημαρχία. Όλοι όμως συμφωνούν πως θα προτιμούσαν ο υποψήφιός τους να κατάγεται από τον – διευρυμένο έστω – δήμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιλογή του Βαγγέλη Τάβου ως υποψηφίου δημάρχου από τον Έντι Ράμα, έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού κόμματος Χιμάρας.

Ο Γκόρος

Ένα χρόνο περίπου πριν τις εκλογές του 2023, ο Έντι Ράμα είχε δημοσίως επιτεθεί στον Γιώργο Γκόρο αναφερόμενος στην διαχρονική του ανικανότητα. Δεν δίστασε μάλιστα να τον χαρακτηρίσει και υπναρά μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων. Όταν όμως ο Ράμα βρέθηκε στη Χιμάρα για την προεκλογική ομιλία ενόψει των δημοτικών εκλογών, υποστήριξε πως πλέον ο Γκόρος είχε εκπαιδευτεί, τα ελαττώματά του είχαν διορθωθεί και ήταν έτοιμος για μια νέα θητεία στον δήμο. Ήταν ξεκάθαρο πως οι σχέσεις τους δεν βρίσκονταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Μετά την ήττα του Γκόρου από τον υποψήφιο της Ομόνοιας και της ενωμένης αντιπολίτευσης Φρέντη Μπελέρη, ακολούθησε πλήθος συνταρακτικών εξελίξεων.

Η επιλογή του Έντι Ράμα, κατά παράβαση της νομοθεσίας και κάθε δημοκρατικής αρχής να διατηρήσει τον Γκόρο στην θέση του δημάρχου, παρά την ήττα του στις εκλογές, εξυπηρέτησε κάποιες σκοπιμότητες που αφορούσαν την προστασία προσωπικών συμφερόντων της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή αλλά δεν βοήθησαν στην διατήρηση της εκλογικής δυναμικής του κόμματος. Αντιθέτως, ανέδειξαν ακόμη περισσότερο την καθεστωτική πολιτική που ακολουθείται προκαλώντας αποστροφή ακόμα και σε ψηφοφόρους τους.

Όταν ο πρωθυπουργός είδε ότι η υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνίστρια την πρώην υπουργό Τζάτσκα, δεν μπορούσε να ξεφύγει από την οδό της δικαιοσύνης, δεν είχε πια κανέναν λόγο να διατηρεί και να προστατεύει τον Γκόρο. Η άρνηση του Γκόρου να αφήσει την καρέκλα του δημάρχου για να διοριστεί ο Τάβος ως «υπηρεσιακός», ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έτσι ο Γκόρος βρίσκεται από τότε στην φυλακή υπόδικος για διαφθορά, πλαστογραφία τίτλων ιδιοκτησίας και παράβαση καθήκοντος.

Η Μπάλα και ο Μπολάνος

Με την φυλάκιση του Γκόρου, δήμαρχος διορίστηκε η Μπλερίνα Μπάλα, στέλεχος του Σοσιαλιστικού με πολυετή θητεία στο δημαρχείο και σύζυγο προμηθευτή του δήμου και δημοτικό σύμβουλο. Η Μπάλα παραιτήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά από πιέσεις που δέχθηκε επειδή διαφωνούσε σε διάφορα θέματα με τον περιφερειάρχη Αυλώνα Βαγγέλη Τάβο. Μετά την παραίτησή της, Δήμαρχος ο οποίος ασκεί μέχρι σήμερα καθήκοντα, ορίστηκε ο Αχιλλέας Μπολάνος, κομματάρχης που διετέλεσε για πολλά χρόνια δεξί χέρι του Γκόρου και αμφιλεγόμενο πρόσωπο για την τοπική κοινωνία. Εναντίον του Μπολάνου, το SPAK έχει ξεκινήσει έρευνα για την απόκτηση μεγάλης έκτασης στη Χιμάρα με πλαστογραφία.

Ο εισαγόμενος υποψήφιος, Βαγγέλης Τάβος

Ο Βαγγέλης Τάβος είναι ελληνικής καταγωγής πολιτικός από την περιοχή της Δρόπολης. Έχει διατελέσει βουλευτής και υπουργός με το Σοσιαλιστικό Κόμμα από το οποίο αποχώρησε για να πολιτευτεί με το κόμμα του πρώην προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Σημειωτέον πως ο Ιλίρ Μέτα υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Γκικουρία όπως είχε στηρίξει και αυτή του Μπελέρη.

Δεν έχουν περάσει πάνω από 4 χρόνια από τότε που δημόσια κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την εκστρατεία εξαγοράς ψήφων. Δεν δίσταζε μάλιστα να διατυμπανίζει στα αλβανικά κανάλια πως οι ψήφοι εξαγοράστηκαν από τον Ράμα με χρήματα που προέρχονταν εγκληματικές δραστηριότητες. Μετά τις πρόσφατες αποτυχίες του σε τοπικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, δέχθηκε την πρόταση του Έντι Ράμα να αναλάβει υπηρεσιακός δήμαρχος σε μια κίνηση που επιχείρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός ως ένδειξη καλής διάθεσης προς την ελληνική πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο ο Τάβος θα μπορούσε μετά από χρόνια αποτυχιών και πολιτικής απραξίας να ξαναμπεί στην πολιτική σκηνή στην οποία κάποτε αισθανόταν παντοδύναμος.

Όταν το σενάριο αυτό δεν υλοποιήθηκε, του ανατέθηκε η περιφέρεια Αυλώνα ώστε να προετοιμαστεί για την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές. Ο Ράμα του έδωσε ως όπλο την δυνατότητα να μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας προκειμένου να προσελκύσει ψήφους. Ο Τάβος σήμερα ως υποψήφιος δήμαρχος εμφανίζεται να έχει μοιράσει τον λόγο του σε τρεις άξονες: θετική ατζέντα, επίθεση στην αντιπολίτευση, κριτική στο παρελθόν. Αυτό το τελευταίο είναι που φαίνεται να έχει εκνευρίσει όλα τα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος στην Χιμάρα καθώς στην πραγματικότητα αναφέρεται στην θητεία του Γκόρου υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αν και δεν το λέει ξεκάθαρα, όταν αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η μη επίλυση του περιουσιακού μέχρι σήμερα, τα βέλη δεν μπορεί παρά να κατευθύνονται σε όσους είχαν την εξουσία στα χέρια τους και δεν το έλυσαν.

Ο Ράμα

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε δείξει πριν από τις προηγούμενες εκλογές ότι δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον Γκόρο. Κανείς δεν έδωσε σημασία τότε όμως, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που δημόσια του έκανε χοντροκομμένη κριτική. Με την δίωξη του Μπελέρη να διαταράσσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ράμα έψαχνε μια λύση που θα του επέτρεπε να γλυτώσει το στρώμα από την φωτιά εξαιτίας ενός ψύλλου, όπως νόμιζε. Τον Τάβο τον έφερε στην περιοχή ως τον άνθρωπο που θα ηγηθεί και του έδωσε την απαραίτητη εξουσία που θα τον βοηθούσε από την μία να επιβληθεί στους τοπικούς παράγοντες του κόμματος και από την άλλη να έχει κάποιες αξιώσεις στην διεκδίκηση του δήμου. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σκοπός του διορισμού του Τάβου δεν υπάρχει πια, ο Ράμα επέμεινε στην υποψηφιότητά του. Εντοπίζονται παραπάνω από ένας λόγοι για την επιλογή αυτή:

-Ο Ράμα χρειάζεται έναν υποψήφιο που δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς στον δήμο Χιμάρας. Με τον πρώην δήμαρχο στην φυλακή και τον υπηρεσιακό δήμαρχο Αχιλλέα Μπολάνο να ερευνάται από την ειδική εισαγγελία για παράνομη οικειοποίηση περιουσίας μέσω πλαστογραφίας φαίνεται πως αυτή η εξίσωση είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Εικάζεται εύλογα ότι όσοι βρίσκονταν κοντά στον Γκόρο – όλα τα σημαντικά στελέχη του κόμματος στην περιοχή, είναι πιθανό να βρεθούν διωκόμενοι από την δικαιοσύνη.

-Έχοντας κάψει τον Γκόρο, την Μπάλα και τον Μπολάνο δεν φαίνεται να υπάρχουν πια ικανά διαθέσιμα στελέχη στον δήμο. Τα 9 χρόνια παρουσίας του Μπελέρη έχουν ταλανίσει τα θεμέλια της κραταιάς οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή.

-Ο Ράμα θέλει ο δήμαρχος της Χιμάρας να έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά και να δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος. Αν διορίσει δήμαρχο που δεν έχει αυτά τα στοιχεία, ξέρει πως θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα στον διεθνή παράγοντα.

Οι σοσιαλιστές της Χιμάρας

Το ΣΚ διατηρεί αρκετούς λογαριασμούς – trolls στα social media. Φέτος για πρώτη φορά υπήρξαν σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτών των λογαριασμών σχετικά με την επιλογή του Τάβου ως υποψηφίου δημάρχου. Άλλοι από αυτούς τους λογαριασμούς ακολουθούν κατά γράμμα την κομματική γραμμή ενώ άλλοι θέτουν το ζήτημα της μη εντοπιότητας και το χαρακτηρίζουν ως προσβολή. Οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται να κατευθύνονται από το περιβάλλον Γκόρου από την μία και της Μπάλα από την άλλη.

Οι σοσιαλιστές στον δήμο Χιμάρας πίστευαν ότι με τον Μπελέρη στην φυλακή και έχοντας στα χέρια τους την διοίκηση του δήμου θα είχαν τον χρόνο να ανασυνταχθούν ώστε να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Αντίθετα όμως, όλες οι παραπάνω εξελίξεις, έχουν προκαλέσει κούραση, εκνευρισμό και κόντρες μεταξύ τους.

Καλούνται τώρα σε άχαρο ρόλο να στηρίξουν μία υποψηφιότητα που δεν πιστεύουν.

Σίγουρα δεν μπορούν να φύγουν από το μαντρί αλλά νοιώθουν αδικημένοι και εκτεθειμένοι από τον πρωθυπουργό που επέτρεψε να φυλακιστεί ο Γκόρος και τους επέβαλλε έναν ξένο ως επικεφαλής τους. Φοβούμενοι ο καθένας από αυτούς ότι μπορεί να είναι ο επόμενος που θα κληθεί από την ειδική εισαγγελία αν δεν στηρίξει τον Τάβο με κάθε του δύναμη, προφανώς δεν θα φύγουν από το στρατόπεδο, αλλά αποτελεί ερώτημα το κατά πόσο θα αγωνιστούν πραγματικά για την εκλογή του.

Το γεγονός ότι απέναντί τους έχουν τον υποψήφιο της Ομόνοιας, ένα άτομο με καθολική αποδοχή, πεντακάθαρο βιογραφικό, στον οποίο δεν έχει μπορέσει να καταλογίσει τίποτα αρνητικό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την αμέριστη υποστήριξη του Ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη ο οποίος πλέον συνομιλεί απευθείας με παράγοντες σαν την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με διασυνδέσεις και υποστήριξη από την Αμερική και την Ελλάδα, την στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και τέλος την χλιαρή κριτική από το ίδιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα εντείνει την νευρικότητα και δημιουργεί στα τοπικά στελέχη αίσθηση ματαιότητας ενόψει των εκλογών της 4ης Αυγούστου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου