Ο Ράμα δίνει 1360 στρέμματα στο Παλέρμο σε στρατηγικούς επενδυτές

Ο Ράμα δίνει 1360 στρέμματα στο Παλέρμο σε στρατηγικούς επενδυτές

Στις 11 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, μόλις επτά ημέρες μετά την ανάληψη της δημαρχίας της Χιμάρας από τον Βαγγέλη Τάβο, ο Έντι Ράμα, ανακοίνωσε μέσω Facebook το άνοιγμα της βάσης των υποβρυχίων στο Πόρτο Παλέρμο για τους επισκέπτες. Μέσω αυτής της ανάρτησης, ο Ράμα παρουσίασε την έναρξη ενός φιλόδοξου έργου του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο αποσκοπεί στη μετατροπή του κόλπου του Πόρτο Παλέρμο σε προορισμό ιστορικού τουρισμού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, τη δημιουργία ενός μουσείου του Ψυχρού Πολέμου και την αναβίωση του κάστρου του Πανόρμου.

Ωστόσο, πίσω από κάθε "πρωτοβουλία ανάπτυξης", όπως ισχυρίζεται ο Ράμα, φαίνεται να κρύβεται κάποια συμφωνία υπέρ των ανθρώπων του. Η απόφαση για την παραχώρηση 1360 στρεμμάτων γης στο Πόρτο Παλέρμο είχε ήδη ληφθεί από το 2017, υπό την προεδρία του Ράμα στο Εθνικό Συμβούλιο Εδαφικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Χωροταξίας, μόλις 140 στρέμματα προορίζονται για προστασία, ενώ η υπόλοιπη περιοχή έχει παραχωρηθεί για τουριστικές και εμπορικές χρήσεις, εκτός από την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων.

Η περιοχή αυτή, η οποία παλαιότερα ανήκε στον στρατό, έχει πλέον περάσει στα χέρια στρατηγικών επενδυτών. Πολλοί από αυτούς συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες και χρησιμοποιούν την αγορά γης ως μέσο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Παρά τις υποσχέσεις για προστασία και ανάπτυξη, οι γηγενείς κάτοικοι που κατέχουν νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή, παραμένουν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στην ιδιοκτησία τους.

Η επιμονή του Ράμα να προωθήσει αυτά τα έργα, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, φαίνεται να συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του για την καταπάτηση παράκτιων περιοχών, περιθωριοποιώντας τους τοπικούς πληθυσμούς και ενισχύοντας τα συμφέροντα των "ολιγαρχών".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου