Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την έφεση Μπελέρη & Κοκαβέση - Στις 25 Ιουνίου η απόφαση

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την έφεση Μπελέρη & Κοκαβέση - Στις 25 Ιουνίου η απόφαση

Την Τρίτη 25 Ιουνίου και ώρα 13:00 η ανακοίνωση της απόφασης

Ξεκίνησε σήμερα στο Ειδικό Εφετείο η συνεδρίαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας και ευρωβουλευτή της Ελλάδας, Φρέντη Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση.

Οι δύο τους ζητούν την αθώωση τους στο Εφετείο, σε συνέχεια της καταδίκης του σε 2 χρόνια φυλάκισης για τον Μπελέρη και 18 μήνες για τον Κοκαβέση που τους επιβλήθηκε από το Πρωτοδικείο.

Η δικαστική έδρα που θα εξετάσει την έφεση αποτελείται από τους Daniela Shirka, Ilirjana Olldashi και Dhimitër Lara.

Κατά την έναρξη της δίκης, η δικηγόρος του Μπελέρη ζήτησε την εξαίρεση της προέδρου του δικαστηρίου Daniela Shirka καθώς έχει εμπλακεί στην υπόθεση σε αρχικό στάδιο όπου είχε απορρίψει αιτήματα για χορήγηση άδειας ορκωμοσίας, συνεπώς η στάση της κρίνετε ως μεροληπτική. Πέραν αυτού το προεδρείο διορίστηκε αντί να βγει από την κλειρωτίδα. Με το αίτημα αυτό συμφώνησε και ο δικηγόρος του Παντελή Κοκαβέση, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να μην διακοπεί η δίκη εξαιτίας του αιτήματος και να συνεχιστεί κανονικά η συνεδρίαση.

Η συζήτηση κατά την έναρξη της συνεδρίασης:

Δικηγόρος Μπελέρη: Το δικαστήριο ορίζεται με κλήρωση και δεν διορίζεται.

Daniela Shirka (πρόεδρος): Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε όλα τα αιτήματα για εξαίρεση του δικαστικού σώματος. Στη συνέχεια, ζητάτε να υποβάλετε το αίτημά σας γραπτώς.

Δικηγόρος Μπελέρη: Ναι, θα το υποβάλουμε γραπτώς.

Daniela Shirka (πρόεδρος): Ο ίδιος ο κατηγορούμενος συμφωνεί;

Φρέντης Μπελέρης: Ναι.

Δικηγόρος Κοκαβέση: Τηρούμε την ίδια στάση, ζητάμε κι εμείς την εξαίρεσή σας.

Εισαγγελέας: Αυτό το είδος αιτήματος δεν αναστέλλει τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας. Να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Daniela Shirka (πρόεδρος): Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να διακοπεί η δικαστική συνεδρίαση.

Δικηγόρος Μπελέρη: Δεν μου επιτρέπεται να το υποβάλω αργότερα, διαφορετικά αποδέχομαι τις συνέπειες της πράξης.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Παντελή Κοκαβέση ζήτησε την αθώωση του πελάτη του και παράλληλα ζήτησε την ακυρότητα όλων των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλαστογραφημένα και σε άλλες περιπτώσεις έχουν συλλεχθεί κατά παράβαση του νόμου.

«Θέλουμε την ανατροπή της απόφασης του πρώτου βαθμού για τον Παντελή Κοκαβέση και την αθώωσή του», είπε ο δικηγόρος.

Ο Παντελής Κοκαβέσης συμφώνησε με το αίτημα του δικηγόρου.

«Συμφωνώ με τον δικηγόρο», είπε.

Παρακολουθήσεις

Η δικηγόρος του Μπελέρη, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ίχνη της συσκευής παρακολούθησης.

«Θέλουμε το δικαστήριο να εκθέσει τα γεγονότα όπως είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Μπελέρης από τη στιγμή της σύλληψής του, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μια παραποιημένη διαδικασία. Το έγγραφο του αστυνομικού τμήματος χωρίς πηγή αποδεικτικών στοιχείων δεν μπορεί να ληφθεί ως απόδειξη από την εισαγγελία. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται αυτές οι εγγραφές, δεν μας έχουν παρασχεθεί. Ο σκοπός της εισαγγελίας είναι να αφήσει μισοτελή ενδείξεις. Το δικαστήριο συνεχίζει να αναφέρεται στο έγγραφο του αστυνομικού τμήματος, το οποίο είναι αμφισβητήσιμο. Το δικαστήριο αιτιολογεί ότι στις 10 Μαΐου, στις 20:20 ο Μπελέρης είχε μια συνομιλία με τον Άρσεν Ράμα. Και αιτιολογεί ότι συναντήθηκαν. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι ο Μπελέρης δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Άρσεν Ράμα. Από το περιεχόμενο των πρακτικών, δεν έχει προσδιοριστεί καμία συνάντηση μεταξύ του Μπελέρη και του Άρσεν Ράμα», είπε η δικηγόρος.

Μεταξύ άλλων, η δικηγόρος του Μπελέρη, Klodiana Gjyzari δήλωσε στη συνεδρίαση ότι λείπει το πρωτότυπο έγγραφο για την έναρξη την παρακολουθήσεων και χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως παράνομη.

«Δεν είναι καθήκον του κατηγορουμένου να αποδείξει την αθωότητά του. Η εισαγγελία έπρεπε να είχε παρουσιάσει τους δίσκους, η καταγραφή είναι ένα έγγραφο των περιστάσεων που συμβαίνουν. Ο δίσκος δεν είναι η πρωτότυπη καταγραφή, αλλά είναι ένα αντίγραφο. Λείπει το πρωτότυπο έγγραφο. Έχουμε ζητήσει τα έγγραφα της πραγματογνωμοσύνης, αλλά περιμέναμε η εισαγγελία να παρουσιάσει τους δίσκους, αλλά δεν τους παρουσίασε. Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχει απομαγνητοφώνηση που έγινε από την εισαγγελία της Αυλώνας και επαναπομαγνητοφώνηση που πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Εισαγγελία. Μια παράνομη παρακολούθηση δεν μπορεί να παράγει κανένα είδος απόδειξης».

Η δήλωση του Μπελέρη

Στο τέλος δόθηκε ο λόγος στον Φρέντη Μπελέρη να απευθυνθεί στο δικαστήριο:

«Η δικηγόρος με κάλυψε απόλυτα, παρουσίασε αναλυτικά όλα τα επιχειρήματα μας. Έχω συλληφθεί εξαιτίας του πρωθυπουργού και τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν παραποιηθεί. Έχω καθαρή τη συνείδηση μου, εύχομαι και εσείς που θα λάβετε την απόφαση να έχετε καθαρή την δική σας».

Η δική ξεκίνησε στις 10:00 και διεκόπη εξαιτίας της προχωρημένης ώρας στις 15:00. Η επόμενη δική ορίστηκε για τις 25 Ιουνίου και 13:00 όπου θα ανακοινωθεί και η απόφαση του Εφετείου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου