Τι προμηνύει η 4η Αυγούστου στη Χιμάρα για τις επερχόμενες εκλογές;

Τι προμηνύει η 4η Αυγούστου στη Χιμάρα για τις επερχόμενες εκλογές;

Η ξαφνική προκήρυξη της εκλογικής κούρσας για τη Χιμάρα στις 4 Αυγούστου αποτελεί το καλύτερο τεστ για να καταλάβουμε τι πρόκειται να γίνει στις βουλευτικές εκλογές που θα έχει η Αλβανία την ερχόμενη άνοιξη.

Αυτό που είχε συμβεί μέχρι τώρα αποτελούσε σκάνδαλο από μόνο του. Ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε έναν αστυνομικό που κατασκευάζει στοιχεία, υποστηριζόμενος από μια ντουζίνα παραβατικούς στο SPAK και στο GJKKO, για να ακυρώσει την ετυμηγορία των ψηφοφόρων της 14ης Μαΐου. Σε αυτή τη δοκιμασία των 14 μηνών, είδαμε ψευδομάρτυρες όπως ο Αρσέν Ράμα, παραποιημένα αρχεία υποκλοπών, στοιχεία που αποκτήθηκαν παράνομα,, πλαστογραφημένα ποινικά πιστοποιητικά και δικαστικές αποφάσεις για τον ψευδομάρτυρα που κρατήθηκαν κρυφές.

Αυτή η αλυσίδα χειρισμών, που είναι πολύ μεγαλύτερη, περιέχει ένα απλό συμπέρασμα: οι εκλογές, η ελεύθερη ψήφος και το δημοκρατικό παιχνίδι έχουν αξία μόνο αν ο ωφελούμενος αρέσει στον Έντι Ράμα. Αν συμβαίνει το αντίθετο, αντί να απολαύσει τη λαϊκή εντολή, ο επιλεγμένος από τον λαό καταλήγει στη φυλακή. Επομένως, αυτός ο μύθος εγείρει το ερώτημα ποια είναι η αξία του να μπεις στον αγώνα, όχι μόνο ενάντια στον υποψήφιο της «Σοσιαλιστικής Αναγέννησης», αλλά και ενάντια στους ολιγάρχες που τον χρηματοδοτούν, τους δημοσιογράφους που τον εξωραΐζουν, τους ληστές που τον στηρίζουν, τους αστυνομικούς που τον υπηρετούν, τους μισθοφόρους του SPAK που τον προσκυνούν. Κι αν γίνει το θαύμα, μπορεί να γίνει μία φορά στις εκατό περιπτώσεις, δηλαδή αν καταφέρεις να νικήσεις αυτόν τον συνασπισμό, στο τέλος θα τα ακυρώσουν όλα με χειροπέδες.

Η εμμονή του πολιτικού σχεδίου του Ράμα, εξάλειψης του Μπελέρη, αμαύρωσε άλλους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ράμα ήθελε να γίνουν οι εκλογές στις 4 Αυγούστου, για να πιάσει τους αντιπάλους απροετοίμαστους, για να εκμεταλλευτεί τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι χαμηλή και ο πιστός του στρατιώτης Begaj τον υπάκουσε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς να συμβουλευτεί τον αιτούντα, χωρίς να περιμένει τις προθεσμίες προσφυγής του Μπελέρη, αποδέχτηκε την ακύρωσε της εντολής του και ανακοίνωσε τις καθορισμένες εκλογές την ημέρα που διατάχθηκαν.

Εν ολίγοις λοιπόν, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το Προεδρείο προστέθηκαν πρόσφατα στην αλυσίδα των «ανεξάρτητων θεσμών», όπως η αστυνομία, το SPAK και το GJKKO, που στην κούρσα της Χιμάρας έδειξαν ότι έγιναν ένας συνασπισμός.

Υπό αυτή την προοπτική, η Χιμάρα της 4ης Αυγούστου είναι η πρόβα τζενεράλε του εκλογικού αγώνα του 2025, όταν και όποιος θα προσπαθήσει να πάει κόντρα στον Ράμα, θα έχει μπροστά του ολόκληρη την εξατομικευμένη πολιτεία του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου