Αυτές οι τρεις σημαίες έχουν απαγορευτεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αυτές οι τρεις σημαίες έχουν απαγορευτεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γνωρίζατε ότι τρεις παγκόσμια αναγνωρισμένες χώρες δεν επιτρέπεται να σηκώσουν τις σημαίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024;

Καθώς χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο ολοκληρώνουν την εντυπωσιακή παρουσία τους στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τρία σημαντικά έθνη απουσιάζουν από την παρέλαση των σημαιών στα γήπεδα και στους δρόμους του Παρισιού. Ποιες είναι αυτές οι χώρες και γιατί οι σημαίες τους έχουν αποκλειστεί;

Λόγω ζητημάτων όπως το ντόπινγκ, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι συγκρούσεις, οι αθλητές από αυτές τις τρεις χώρες δεν επιτρέπεται να αγωνιστούν υπό τις εθνικές τους σημαίες στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι δύο από τις χώρες που έχουν αποκλειστεί. Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη στήριξη της Λευκορωσίας, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να απαγορεύσει στους αθλητές των δύο αυτών χωρών να αγωνιστούν υπό τις σημαίες τους. Για να μην αδικηθούν οι αθλητές που δεν έχουν καμία σχέση με τις κυβερνήσεις τους, η ΔΟΕ επέτρεψε τη συμμετοχή τους ως «Ατομικοί Ουδέτεροι Αθλητές» (AIN), χωρίς όμως να επιτρέπεται η χρήση εθνικών συμβόλων, όπως σημαίες, ύμνοι ή στολές με τα εμβλήματα των χωρών τους.

Αυτός ο αποκλεισμός ακολουθεί την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στους Ρώσους αθλητές και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ σε κρατικό επίπεδο, αλλά αυτή τη φορά αφορά γεωπολιτικά ζητήματα.

Ενώ υπήρξαν προτάσεις να αποκλειστεί επίσης το Ισραήλ, λόγω της κρίσης στη Γάζα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η τρίτη χώρα είναι η Ταϊβάν. Οι αθλητές από την Ταϊβάν, που είναι γνωστή επίσημα ως Δημοκρατία της Κίνας (ROC), αγωνίζονται υπό τον όρο «Κινεζική Ταϊπέι» από το 1981, λόγω της πολιτικής διαμάχης με την Κίνα. Η Ταϊβάν δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί την επίσημη σημαία της, αλλά μια ειδικά σχεδιασμένη σημαία, το «Plum Blossom Banner». Αυτή η συμβιβαστική λύση επιτρέπει στους Ταϊβανέζους αθλητές να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς όμως να αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία της Κίνας.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου