Κοβάτσεφκσι: Η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, μας χαρακτηρίζουν ως λαό

Κοβάτσεφκσι: 
Η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, μας χαρακτηρίζουν ως λαό

«Μια συμφωνία με τη Βουλγαρία είναι δυνατή μόνο όταν υπάρξει συνολική λύση που θα κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

«Τα πολιτικά ζητήματα με τη Βουλγαρία συζητούνται μεταξύ ειδικών των υπουργών Εξωτερικών που ανταλλάσσουν ιδέες και πραγματοποιούν συναντήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα έγγραφο αποδεκτό και από τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η λύση με τη Βουλγαρία πρέπει να βασίζεται στη διατήρηση της αξιοπρέπειας των δύο λαών στις δύο χώρες, καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί λύση, τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την υπερηφάνεια των πολιτών και των δύο χωρών.

Για το αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα, είπε ότι «το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν είναι ένα βιβλίο που το ανοίγουμε ή το κλείνουμε όταν θέλουμε».

«Το σύνταγμά μας ή ο συνταγματικός μας κανονισμός ορίζει ότι τα ατομικά δικαιώματα αυτοδιάθεσης μπορούν να ασκηθούν συλλογικά σύμφωνα με το Σύνταγμα και ως εκ τούτου στο Σύνταγμά μας έχουμε «Μακεδόνες», Αλβανούς, Βλάχους και Σέρβους», είπε ο Κοβάτσεφσκι, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει για τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.

«Η ταυτότητα και η γλώσσα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Δεν είναι θέμα συζήτησης, ούτε έχω μιλήσει, ούτε θα μιλήσω για την ταυτότητα και τη γλώσσα του «μακεδονικού» λαού. Είναι κάτι δικό μας, κάτι που είχαμε, που έχουμε και θα έχουμε στο μέλλον και αυτό είναι που μας προσδιορίζει ως λαό», κατέληξε.

Μέχρι στιγμής η Βουλγαρία επιμένει να ενταχθεί η βουλγαρική εθνότητα στο σύνταγμα των Σκοπίων και για το λόγο αυτό, συνεχίζει να επιμένει στο βέτο της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Σκοπίων.

Όσο για την περί δήθεν «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, ίσως η Βουλγαρία και το βέτο της καταφέρουν να προσδιορίσους τους Σκοπιανούς εθνικά όσο και γλωσσικά!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου