Η UNESCO προειδοποιεί την ένταξη της Οχρίδας στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο

Η UNESCO προειδοποιεί την ένταξη της Οχρίδας στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο

Η UNESCO προειδοποιεί τις αλβανικές και σκοπιανικές αρχές για την πιθανή συμπερίληψη της περιοχής της Οχρίδας στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο, λόγω προβλημάτων διατήρησης και ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της 46ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι δύο χώρες πρέπει να υποβάλουν κοινή ενημερωμένη έκθεση για την κατάσταση της διατήρησης και την εφαρμογή των συστάσεων της UNESCO έως την 1η Φεβρουαρίου 2025.

Η UNESCO υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη διατήρησης της περιοχής της Οχρίδας, απαιτώντας την απομάκρυνση της δυνατότητας αστικής ανάπτυξης από το Γενικό Τοπικό Σχέδιο του Πόγραδετς. Ζητά επίσης την εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις όλων των σχεδίων υποδομής στις παγκόσμιες αξίες και την υποβολή της στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η UNESCO προτρέπει την ενίσχυση του διασυνοριακού διαλόγου μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ζητώντας τη λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης Διασυνοριακής Λεκάνης Απορροής σε τακτική βάση. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για αναστολή αλλαγών στα πολεοδομικά σχέδια στα Σκόπια μέχρι να διενεργηθούν Εκτιμήσεις Επιπτώσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια για την Οχρίδα και τη Στρούγκα πρέπει να εκπονηθούν με πλήρη σεβασμό των παγκόσμιων αξιών.

Η UNESCO ζητά από τα Σκόπια να λάβει μέτρα για την εξάλειψη ή μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων των παράνομων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης παράνομων κατασκευών. Ζητά επίσης την ανακήρυξη του έλους Studenčica ως φυσικό πάρκο και της λίμνης Οχρίδας ως φυσικό μνημείο.

Η ανάγκη για Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι επίσης επιτακτική για τη μελέτη σκοπιμότητας του VIII Σιδηροδρομικού Διαδρόμου, που θα εκπονηθεί το 2024, με υποβολή όλων των σχετικών εκτιμήσεων στην UNESCO.

Η UNESCO ανησυχεί για τη μεγάλη κλίμακα ανάπτυξης γύρω από τη λίμνη Οχρίδα, ειδικά κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, η οποία έχει υπονομεύσει τις ιδιότητες του εξαιρετικά αρμονικού συνόλου. Η κατάσταση διατήρησης της περιοχής δεν βελτιώνεται, χωρίς θετική τάση για αποκατάσταση της ακεραιότητάς της.

Η λίμνη Οχρίδα, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες λίμνες της Βαλκανικής χερσονήσου, βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα Σκόπια με ένα τμήμα της στην Αλβανία. Το τμήμα των Σκοπίων εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1979, αρχικά ως φυσικό αγαθό και ένα χρόνο αργότερα ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό, ενώ το αλβανικό τμήμα έγινε δεκτό το 2019.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Δ.Κ 19/07/2024 12:41
Αχρίδα...

Προσθήκη σχολίου