Ποια τα έσοδα της Αλβανίας από τον τουρισμό για το 2023;

Ποια τα έσοδα της Αλβανίας από τον τουρισμό για το 2023;

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Αλβανίας έφτασε τα 565 δισεκατομμύρια λεκ το 2023 (5,6 δισ. ευρώ περίπου), σηματοδοτώντας αύξηση 37% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2019.

Αυτή η άνθηση του τουρισμού φέρνει μαζί της και μια πληθώρα θέσεων εργασίας. Ο κλάδος υποστηρίζει σήμερα περίπου 269.000 θέσεις εργασίας, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση 10% από το 2019, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του τουρισμού στην τόνωση της απασχόλησης.

Η τάση προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και τα επόμενα χρόνια. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού εκτιμά ότι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Αλβανίας θα αγγίξει τα 608,5 δισεκατομμύρια λεκ το 2024, φέρνοντας παράλληλα 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι προβλέψεις για τις δαπάνες των επισκεπτών είναι εξίσου αισιόδοξες. Τα έξοδα των διεθνών επισκεπτών αναμένεται να αυξηθούν κατά 55% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 493 δισεκατομμύρια λεκ, ενώ οι εγχώριες δαπάνες προβλέπεται να αγγίξουν τα 107 δισεκατομμύρια λεκ.

Η άνοδος του τουρισμού στην Αλβανία δεν περνά απαρατήρητη από την παγκόσμια τουριστική κοινότητα. Η Τζούλια Σίμπσον, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, επαινεί την χώρα ως εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι η ετήσια συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ θα αγγίξει τα 749 δισεκατομμύρια λεκ έως το 2034, με τον αριθμό των εργαζομένων στον τουρισμό να φτάνει τους 314.000, αντιπροσωπεύοντας το 25% του πληθυσμού της χώρας.

...

Η άνθηση του τουρισμού στην Αλβανία φέρνει ρεκόρ εισαγωγών, αλλά πλήττει την παραγωγή

Η Αλβανία βιώνει μια άνθηση στον τουρισμό, με ρεκόρ εισαγωγών αγαθών που σχετίζονται με τον κλάδο. Ταυτόχρονα, όμως, η παραγωγική βάση της χώρας δέχεται πλήγμα. Στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου