Ο Μπορέλ υποβάλλει στα κράτη της ΕΕ την έκθεση για τα μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου

Ο Μπορέλ υποβάλλει στα κράτη της ΕΕ την έκθεση για τα μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, υπέβαλε στα κράτη μέλη της ΕΕ την έκθεση για τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο πριν από ένα χρόνο, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του μπλοκ, Πίτερ Στάνο. Η έκθεση αξιολογεί κατά πόσο τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της τεταμένης κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αρθούν τον Μάιο και Ιούνιο του 2023. Παρότι η ΕΕ είχε τότε εκφράσει δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου, δεν είναι σαφές αν ο Μπορέλ πρότεινε την άρση των μέτρων.

Η πρώτη συζήτηση για την έκθεση θα γίνει την Τετάρτη σε επίπεδο πρέσβεων των κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς να αναμένεται άμεση απόφαση. Η υποβολή της έκθεσης, ακόμα και με σύσταση, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα αίρονται αμέσως.

Λίγα είναι γνωστά για το ποιοι έχουν επηρεαστεί από αυτά τα μέτρα, αν και δημόσια δηλώθηκε ότι έχουν ανασταλεί συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Κοσοβάρων αξιωματούχων.

Η δυνατότητα άρσης των μέτρων συζητήθηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με αίτημα έκθεσης από τον Μπορέλ, η οποία έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω αστυνομικών ενεργειών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ενστάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν την άρση των μέτρων, με μόνη διαφωνία το αν πρέπει να γίνει άμεσα ή σταδιακά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου