Η Ισπανία ψηφίζει κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου

Η Ισπανία ψηφίζει κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου

Σε μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2024, το Ισπανικό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά από κοινοβουλευτική συζήτηση που πυροδοτήθηκε από πρόταση του κόμματος Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία).

Η πρόταση, η οποία ηγήθηκε από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, επικαλέστηκε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2010 που κήρυξε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αναγνωριστεί από πάνω από 100 χώρες.

Στην πρόταση τονιζόταν ότι η άρνηση της Ισπανίας να αναγνωρίσει το Κόσοβο εμπόδιζε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων και αποτελούσε παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ειδικά ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ισπανία παραμένει μία από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Η στάση αυτή αποδίδεται στην ανησυχία της Μαδρίτης για τις αυτονομιστικές τάσεις στην Καταλονία, μια περιοχή που έχει επιδιώξει ανεπιτυχώς τον διαχωρισμό από την Ισπανία στο παρελθόν.

Η ψηφοφορία έλαβε το ακόλουθο αποτέλεσμα:

  • Υπέρ: 25 ψήφοι
  • Κατά: 293 ψήφοι
  • Αποχές: 27 ψήφοι

Η απόρριψη της πρότασης από το Ισπανικό Κοινοβούλιο υποδηλώνει ότι η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα τη θέση της για το Κόσοβο στο εγγύς μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου