Αλβανία: Αύξηση εισαγωγών και παρακμή εγχώριας παραγωγής - Ο τουρισμός αποδυναμώνει την τοπική οικονομία

Αλβανία: Αύξηση εισαγωγών και παρακμή εγχώριας παραγωγής - Ο τουρισμός αποδυναμώνει την τοπική οικονομία

Οι εισαγωγές σε όγκο αυξήθηκαν κατά 15,5% τους πρώτους 5 μήνες του έτους, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αναλυτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εισαγωγές αυξάνονται λόγω των εξελίξεων στον τουρισμό και της μείωσης της εγχώριας παραγωγής.

Οι εισαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 20,5% στο 5μηνο, και παρά τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης τον Μάιο, η τάση παρέμεινε ανοδική. Οι εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός δεν υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή, με μεγάλο μέρος των νομισματικών αξιών να διοχετεύεται εκ νέου εκτός χώρας για την εισαγωγή πρώτων υλών.

Ο τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τη γεωργία εάν η κατανάλωσή του συνδεόταν με την τοπική παραγωγή.

Οι επικεφαλής των αγροτουριστικών μονάδων της χώρας τονίζουν ότι η προσφορά τροφίμων στους τουρίστες θα πρέπει να είναι τοπικής παραγωγής, καθώς αυτό είναι που αναζητούν οι τουρίστες. Ωστόσο, με τις τρέχουσες εξελίξεις στη γεωργία, τα τοπικά προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση, οδηγώντας σε αύξηση των εισαγωγών λόγω της τουριστικής κίνησης.

Κατά το τελευταίο έτος, ενώ οι εισαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10%, οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες, παρά τις διψήφιες αυξήσεις της περασμένης δεκαετίας.

Λόγω της υποτίμησης του ευρώ και της αύξησης του κόστους παραγωγής, πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις στρέφονται στις εισαγωγές. Η επίδραση στην οικονομία είναι αρνητική, καθώς η εισαγωγή είναι ευκολότερη και φθηνότερη από την παραγωγή, με αποτέλεσμα λιγότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερο κόστος. Ο κύκλος εργασιών ενός κατασκευαστή με 100 υπαλλήλους μπορεί να επιτευχθεί από έναν εισαγωγέα με μόλις 10-15 εργαζόμενους.

Η Αλβανία χρειάστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες για να εδραιώσει το σήμα «Made in Albania», το οποίο καταστρέφεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κατασκευάστηκε.

Τον Ιανουάριο-Μάιο 2024, μεγάλες αυξήσεις παρουσίασαν και άλλες ομάδες που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα. Οι παραγωγές άχυρου και ζαχαροκάλαμου, που χρησιμοποιούνται κυρίως από μονάδες διαμονής στην ακτή, παρουσίασαν ετήσια αύξηση άνω του 150% σε 5 μήνες, ενώ τα πλοία και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη αυξήθηκαν κατά 100% σε ποσότητα.

Επίσης, τα έπιπλα που προορίζονται για τον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως κρεβάτια και στρώματα, αυξήθηκαν κατά περίπου 40%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου