Η Κομισιόν ανακοινώνει το έκτο επενδυτικό πακέτο για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Κομισιόν ανακοινώνει το έκτο επενδυτικό πακέτο για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το έκτο πακέτο επενδύσεων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, με προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό το πακέτο υποστηρίζει οκτώ νέες επενδύσεις στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων, σιδηροδρομικών μεταφορών και καινοτομίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με εταίρους από τα Δυτικά Βαλκάνια και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το πακέτο περιλαμβάνει 300 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ από το Μέσο Προενταξιακής Ενέργειας (IPA III), πρόσθετες συνεισφορές από κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία, καθώς και δάνεια από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συνεισφορές από τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι νέες επενδύσεις θα αναπτυχθούν με βάση τρεις προτεραιότητες: την ανακατασκευή και αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στο Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πρόοδο στη σιδηροδρομική υποδομή στον Διάδρομο 10, με σύνδεση μεταξύ Βελιγραδίου και Velika Plana, και τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα στην περιοχή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια ύψους 30 δισ. ευρώ ενισχύεται με το νέο πακέτο των 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό το σχέδιο στοχεύει στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη, την επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και σύγκλισης με την ΕΕ.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που εγκρίθηκε το 2020 και καλύπτει την περίοδο 2021-2027, στοχεύει στην κινητοποίηση έως και 30 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, περιλαμβάνοντας 9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ μέσω του IPA III. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εγκρίνει προγράμματα για τη συγκέντρωση έως και 17,5 δισ. ευρώ επενδύσεων, εκ των οποίων 5,4 δισ. ευρώ είναι σε μορφή επιχορηγήσεων της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου