2,7 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν το 2023 στα σύνορα της Αλβανίας

2,7 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν το 2023 στα σύνορα της Αλβανίας

Παρά τις υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και τις ενημερωτικές εκστρατείες της τελωνειακής διοίκησης, η διακίνηση αδήλωτων χρημάτων στα σύνορα της Αλβανίας παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, Αλβανοί πολίτες, αλλά και ξένοι τουρίστες, συχνά επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με σημαντικά ποσά χωρίς να τα δηλώσουν, παρά τις εντατικές προσπάθειες των αρχών να ενημερώσουν το κοινό μέσω πανό στα αεροδρόμια και άλλα τελωνειακά σημεία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιβάτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Αλβανία είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα μετρητά τους, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, τιμαλφή και αντίκες, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλα νομίσματα. Η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει τον σκοπό της κατοχής τους και να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι τελωνειακές αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους σαρωτές και εκπαιδευμένους σκύλους που μπορούν να ανιχνεύσουν κρυμμένα χρήματα, πέρα από ναρκωτικά και εκρηκτικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη επιβάτες που προσπαθούν να περάσουν μεγαλύτερα ποσά χωρίς να τα δηλώσουν. Ένα πρόσφατο περιστατικό στο Χάνι η Χότη περιλαμβάνει την κατάσχεση 84.000 ευρώ από δύο Πολωνούς πολίτες που προσπάθησαν να εξάγουν τα χρήματα χωρίς δήλωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, μόνο τον Ιούνιο κατασχέθηκαν 35.755 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο και τον Φεβρουάριο κατασχέθηκαν 25.000 και 29.000 ευρώ αντίστοιχα στο συνοριακό σημείο της Κρυσταλλοπηγής. Το συνολικό ποσό που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 173.000 ευρώ για αυτούς τους μήνες. Τα σχετικά διαδικαστικά υλικά έχουν προωθηθεί στην Εισαγγελία για περαιτέρω ενέργειες λόγω της παράλειψης δήλωσης μετρητών και τιμαλφών στα σύνορα.

Η διαδικασία δήλωσης για όλα τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν πάνω από 10.000 ευρώ κατά τη διέλευση των συνόρων γίνεται στα γραφεία της Τελωνειακής Διοίκησης, συνοδεύεται από τα απαραίτητα παραστατικά και είναι υποχρεωτική. Το χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε το 2023 ανέρχεται συνολικά σε 2,7 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου