Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε βοήθεια 13 εκατ. ευρώ για τον αλβανικό στρατό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε βοήθεια 13 εκατ. ευρώ για τον αλβανικό στρατό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα πακέτο βοήθειας 13 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του στρατού της Αλβανίας. Την είδηση ανακοίνωσε το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως ιστορικό επίτευγμα για την Αλβανία.

Το ταμείο έχει διατεθεί για την υποστήριξη των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης. «Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Αλβανίας και στην αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα.

Σε ανάρτηση στο X, το Γραφείο της ΕΕ ανέφερε ότι η βοήθεια αποσκοπεί στην αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της κινητικότητας, της ικανότητας ελιγμών και της άμυνας. Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν την ικανότητα της Αλβανίας όσον αφορά τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις και τις αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, καθώς και σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό.

Ο απερχόμενος επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ, δήλωσε ότι η Αλβανία είναι αξιόπιστος εταίρος για την ασφάλεια. «Η απόφαση είναι σημαντικό επίτευγμα στη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Επίσης, αντανακλά την εκτίμησή μας για τη θέση της Αλβανίας σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μια πολύ σαφή έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Αλβανίας για ένα μέλλον εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Μπορέλ.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης, η Αλβανία θα παράσχει εξοπλισμό που δεν έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή φυσικής δύναμης εξάλειψης και, όπου χρειάζεται, άλλες προμήθειες και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής εκπαίδευσης. Η αλβανική χερσαία δύναμη θα είναι εξοπλισμένη με πολυλειτουργικά ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, για να εξασφαλίσει υψηλή κινητικότητα και ευελιξία σε όλους τους τύπους εδάφους και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, καθώς και για να εξασφαλίσει την προστασία του προσωπικού από ελαφρά όπλα και εκρηκτικά.

Περίπου τρεις μήνες πριν, το Υπουργείο Άμυνας στην Αλβανία συνέταξε τη στρατιωτική στρατηγική 2024-2033, σύμφωνα με την οποία, μέχρι το 2033, πάνω από 9.500 άτομα θα πρέπει να υπηρετήσουν στις τάξεις του αλβανικού στρατού, από περίπου 6.500 που είναι σήμερα.

Κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, η Αλβανία υπέγραψε συμφωνία για την εξασφάλιση και τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κίνησης κατά μήκος του VIII Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται υποστήριξη προς το όραμα της Αλβανίας για τον Διάδρομο VIII καθώς και το έργο για την κατασκευή της Ναυτικής Βάσης του ΝΑΤΟ στο Πόρτο Ρομάνο, που θα χρησιμεύσει ως η κύρια πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και περαιτέρω στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να μεταμορφώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις ικανότητες.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου