Αλβανία: Επένδυση 40 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση των εργοστασίων όπλων του Ενβέρ Χότζα

Αλβανία: Επένδυση 40 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση των εργοστασίων όπλων του Ενβέρ Χότζα

Η Αλβανία στοχεύει να γίνει ανταγωνιστικός παράγοντας στη διεθνή αγορά στρατιωτικής παραγωγής. Αυτό αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, Δημόσιας Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου εξετάστηκε το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της παραγωγής, εμπορίου, έρευνας και ανάπτυξης όπλων, πυρομαχικών, εξοπλισμού και στρατιωτικών τεχνολογιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ντόριαν Τόλα, δήλωσε ότι το κράτος θα συνεργαστεί με ιδιωτικούς φορείς για να καλύψει το υψηλό αρχικό κόστος, που εκτιμάται σε περίπου 30-40 εκατομμύρια ευρώ, για την ανασυγκρότηση της στρατιωτικής βιομηχανίας, που περιλαμβάνει και εργοστάσια από την εποχή του Χότζα.

«Μόνο για τη δημιουργία του Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας θα χρειαστούν 95 εκατομμύρια λεκ, ενώ η αρχική επένδυση για την αναβίωση της στρατιωτικής βιομηχανίας είναι περίπου 30-40 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Τόλα.

Σχετικά με το τι ακριβώς θα παράγει η Αλβανία, ο Τόλα ανέφερε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει με βασικά στοιχεία στρατιωτικού οπλισμού, όπως πυρομαχικά, με προτεραιότητα την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε όπλα πριν την επέκταση στη διεθνή αγορά.

Το νομοσχέδιο, μετά τη δημοσίευσή του για δημόσια διαβούλευση, υπέστη κάποιες αλλαγές που αφορούν τις δημοσιονομικές διευκολύνσεις για τις εταιρείες που θα ασχοληθούν με την παραγωγή όπλων στην Αλβανία. Αρχικά, προβλεπόταν μηδενικός φόρος κερδών για τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας των εταιρειών, αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι ο φόρος κερδών θα είναι 5% για την πρώτη πενταετία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου