Greece Country Highlights: Οι ευκαιρίες για επαναπατρισμό των αποδήμων

Greece Country Highlights: Οι ευκαιρίες για επαναπατρισμό των αποδήμων

Η μελέτη «Greece Country Highlights» παρουσιάστηκε πρόσφατα από την EY Ελλάδος για λογαριασμό της πρωτοβουλίας BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος της μελέτης είναι η ενημέρωση των Ελλήνων της διασποράς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού.

Η μελέτη αυτή, η δεύτερη έκδοση της αρχικής που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια, παρέχει βασικές πληροφορίες για το οικονομικό, ρυθμιστικό, νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο της Ελλάδας, καθώς και για τις ευκαιρίες επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, τόνισε τη σημασία της μελέτης για την ενημέρωση των Ελλήνων της διασποράς και για την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για τον απόδημο Ελληνισμό, που θα εκτείνεται από το 2024 έως το 2027. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις όπως η διοργάνωση ημερών καριέρας στο εξωτερικό, η συνεργασία με την Enterprise Greece για την προώθηση του ελληνικού επιχειρείν και ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Study in Greece για την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η μελέτη αναλύει τέσσερις βασικές διαστάσεις:

  • Ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας: Νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, κίνητρα επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις, αύξηση του μέσου μισθού.
  • Εργαλεία έμμεσης και άμεσης χρηματοδότησης: Ευνοϊκές συνθήκες για νεοφυείς επιχειρήσεις με εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0 και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ορίζοντας Ευρώπη».
  • Ψηφιακές υπηρεσίες και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής: Θετικές αλλαγές σε υγεία και παιδεία, ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, στήριξη κοινωνικών πολιτικών όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  • Φορολογικά κίνητρα και ευκαιρίες: Μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, digital nomad visa, family offices, εναλλακτική φορολόγηση συνταξιούχων εξωτερικού.

Η πρωτοβουλία BrainReGain προσφέρει πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και υποστήριξη από μέντορες. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 700 αιτήσεις και έχουν γίνει 156 αναθέσεις σε μέντορες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της μελέτης: https://brainregain.gr/el/.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου