Αλβανία: Μείωση των τουριστών τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά την πανδημία

Αλβανία: Μείωση των τουριστών τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά την πανδημία

Η θετική πορεία του τουρισμού φέτος στην Αλβανία, φάνηκε να ανακόπτεται τον Ιούλιο, καθώς ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που εισήλθαν στη χώρα μειώθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μέχρι τον Ιούνιο, η ανάπτυξη ήταν ενθαρρυντική, με 4,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, προδιαγράφοντας μια ακόμη καλή τουριστική χρονιά. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Έντι Ράμα στο Facebook δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών στους πρώτους επτά μήνες του έτους έφτασε τα 6,3 εκατομμύρια. Τον Ιούλιο εισήλθαν στη χώρα 1,75 εκατομμύρια ξένοι πολίτες, σημειώνοντας μια μικρή πτώση 1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, όταν ο αριθμός ήταν 1,77 εκατομμύρια. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ο Ιούλιος δεν κατέγραψε αύξηση.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν τουριστικοί πράκτορες και επιχειρήσεις φιλοξενίας στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, οι οποίοι ανέφεραν ότι η φετινή απόδοση ήταν λιγότερο ικανοποιητική σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις θετικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Οι λόγοι γι’ αυτήν την πτώση αποδίδονται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές στι ξαπλώστρες έφτασαν να είναι ίσες με αυτές των δωματίων ξενοδοχείων, γεγονός που αποθάρρυνε πολλούς ξένους τουρίστες, ιδιαίτερα Ιταλούς, που παρατήρησαν αύξηση των τιμών και θεώρησαν την Αλβανία λιγότερο οικονομική επιλογή.

Δεύτερον, άλλαξε η τυπολογία των τουριστών, με τους νέους και πιο low cost ταξιδιώτες να καταφθάνουν. Αυτοί οι τουρίστες ξοδεύουν ελάχιστα, κυρίως για διαμονή, και αποφεύγουν την κατανάλωση άλλων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, επιλέγοντας συχνά σούπερ μάρκετ και γρήγορο φαγητό αντί για εστιατόρια και μπαρ.

Τρίτον, η άρση του καθεστώτος βίζας οδήγησε αρκετούς Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αναζητήσουν νέους προορισμούς, αν και ο αριθμός τους αυξήθηκε συνολικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024.

Παρά την αύξηση άνω του 22%, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, οι τουριστικοί πράκτορες παρατηρούν μείωση της κίνησης σε παραδοσιακούς προορισμούς, όπως το Golem, το Shengjin και τη Velipoja. Παρότι το φθινόπωρο αναμένεται να φέρει αύξηση επισκεπτών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καλοκαιρινή περίοδος του 2024 θα είναι πιο αδύναμη σε σύγκριση με το 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου