Αλβανία: Πώς άλλαξε φέτος ο χάρτης των κύριων εμπορικών εταίρων;

Αλβανία: Πώς άλλαξε φέτος ο χάρτης των κύριων εμπορικών εταίρων;

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η αξία των εισαγωγών της Αλβανίας έφτασε τα περίπου 85 δισεκατομμύρια λεκ, καταγράφοντας αύξηση 21,1%. Η άνοδος αυτή στις εισαγωγές, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση των εξαγωγών, συνέβαλε στην περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Τι αποκαλύπτουν όμως τα στοιχεία για τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας όσον αφορά τις εισαγωγές;

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, μία από τις χώρες που ξεχωρίζει είναι η Σαουδική Αραβία. Το 2023 κατείχε την 38η θέση ως εμπορικός εταίρος της Αλβανίας στις εισαγωγές, ενώ φέτος αναρριχήθηκε στην 8η θέση, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση άνω του 800%, με τα καύσιμα να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Έτσι, η Σαουδική Αραβία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των 10 κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Αλβανίας. Ακολουθεί η Αίγυπτος, ενώ αυξήσεις στις εισαγωγές σημειώθηκαν επίσης από την Ελλάδα, την Κίνα, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ιταλία και το Κόσοβο. Αντίθετα, μείωση εισαγωγών παρατηρήθηκε μόνο με τη Σερβία.

Στις εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, η Αλβανία πραγματοποίησε εμπορικές συναλλαγές ύψους περίπου 11,7 δισεκατομμυρίων ALL τον Ιούλιο, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο εισαγωγές όσο και εξαγωγές. Οι εξαγωγές της Αλβανίας αυξήθηκαν προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, ενώ μειώθηκαν προς τη Σερβία και τα Σκόπια, με πτώση 17,6% και 8,7% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Αλβανία ενίσχυσε τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τη Σερβία. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε με το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, με αυξήσεις 109% και 36,1% αντίστοιχα, ενώ οι εισαγωγές από τη Σερβία μειώθηκαν κατά 13,6%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου