Η Κίνα επιβεβαιώνει την αποστολή 115 κοντέινερ με τοξικά απόβλητα από την Αλβανία

Η Κίνα επιβεβαιώνει την αποστολή 115 κοντέινερ με τοξικά απόβλητα από την Αλβανία

Το σκάνδαλο με τα τοξικά απόβλητα που ξεκίνησε από το λιμάνι του Δυρραχίου συνεχίζει να εξελίσσεται. Σύμφωνα με αλληλογραφία του VNA με το Groundwork.com, φαίνεται ότι η μεταφορά επικίνδυνων υλικών έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις. Οι οργανώσεις BAN και EARTH ανέφεραν μια αποστολή τοξικών αποβλήτων που έφτασε από το Δυρράχιο στο λιμάνι Nansha της Κίνας.

Συγκεκριμένα, 115 κοντέινερ με τοξικά απόβλητα από την Αλβανία βρίσκονται αποκλεισμένα στο λιμάνι Nansha από τις 2 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα τελωνεία Fengcheng. Οι οργανώσεις BAN και EARTH ζήτησαν από τις ναυτιλιακές εταιρείες MAERSK και MSC, που ήταν υπεύθυνες για τη μεταφορά, να επιστρέψουν τα απόβλητα στο Δυρράχιο. Το φορτίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου και άλλων ρύπων, επιβεβαιώνοντας τη φύση του ως τοξικών αποβλήτων.

Οι αρχές του λιμανιού στο Guangzhou προχώρησαν σε ανάλυση των δειγμάτων από τα κοντέινερ και αποφάσισαν να μπλοκάρουν την απελευθέρωσή τους. Η διεθνής πίεση προς την εταιρεία που ανέλαβε τη μεταφορά ενδέχεται να την αναγκάσει να επιστρέψει το φορτίο στο Δυρράχιο.

Το όλο σκάνδαλο συνέβη χωρίς να υπάρξει ειδοποίηση από τις αλβανικές αρχές, που δεν ενημέρωσαν τις συνεργαζόμενες ναυτιλιακές εταιρείες για τη φύση του φορτίου, παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις για μεταφορές επικίνδυνων ουσιών. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, που έχουν αναδείξει το ζήτημα, συνεργάζονται πλέον με το VNA και έχουν στην κατοχή τους τον κατάλογο των εμπορευματοκιβωτίων, τα τελωνειακά έγγραφα και τις αναλύσεις δειγμάτων σε μανδαρινικά και αγγλικά.

...

Οι ταϊλανδικές αρχές εντόπισαν τα δύο πλοία από την Αλβανία που μετέφεραν 100 κοντέινερ με τοξικά απόβλητα

Οι ταϊλανδικές αρχές εντόπισαν τα δύο πλοία, που μετέφεραν πάνω από 100 εμπορευματοκιβώτια με 816 τόνους ύποπτων βιομηχανικών αποβλήτων, μεταξύ των οποίων και τοξικά υλικά. Τα δύο πλοία της διεθνούς ν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου